Κακοκαιρία «Atena»: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τετάρτη – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Κακοκαιρία «Atena»: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τετάρτη – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  • Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  • Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι χάρτες του meteo

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09/09 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/09. Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου (ποροκαλί αποχρώσεις στην Εικόνα 1) πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας (Εικόνα 1). Υπενθυμίζουμε ότι, ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

Εικόνα 1: Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που θα αλλάξει τον καιρό στην χώρα μας από το απόγευμα της Δευτέρας 09/09 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/09. Με πορτοκαλί αποχρώσεις διακρίνεται η θέση του αεροχειμάρρου.

 

Πιο αναλυτικά:

  • Από τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 09/09 αναμένεται η εκδήλωση βροχών και καταιγίδων αρχικά σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δ. Στερεάς και της Δ. Πελοποννήσου.
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 10/09 αναμένεται να ενταθούν στα δυτικά όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας. Σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Την Τρίτη 10/09 τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.
  • Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα προγνωστικών χαρτών αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου μεταξύ 18:00-21:00 της Δευτέρας 09/09, 00:00-03:00, 03:00-06:00 και 06:00-09:00 της Τρίτης 10/09.