Ο δήμος της Ρώμης μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει είσοδο για τους τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ο δήμος της Ρώμης μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει είσοδο για τους τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Oι επισκέψεις στο εμβληματικό σιντριβάνι θα απαιτούν προηγούμενη κράτηση

Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι, το διάσημο συντριβάνι στο κέντρο της Ρώμης και ένα από τα πιο πολυσύχναστα μνημεία της πόλης, ενόψει μιας χρονιάς που αναμένεται να έχει αυξημένη τουριστική κίνηση η ιταλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των δημοτικών αρχών.

Η Ρώμη προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το Ιωβηλαίο του 2025, μια ρωμαιοκαθολική εκδήλωση διάρκειας ενός έτους, που αναμένεται να προσελκύσει 32 εκατομμύρια τουρίστες και προσκυνητές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, οι επισκέψεις στο εμβληματικό σιντριβάνι θα απαιτούν προηγούμενη κράτηση, με καθορισμένους χρόνους και περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα σκαλιά γύρω από αυτό.

"Για τους Ρωμαίους σκεφτόμαστε να το κάνουμε δωρεάν, ενώ όσοι δεν είναι κάτοικοι θα κληθούν να κάνουν μια συμβολική συνεισφορά, ένα ή δύο ευρώ", διευκρίνισε ο σύμβουλος τουρισμού της Ρώμης Αλεσάντρο Ονοράτο στην εφημερίδα Il Messaggero.

Χθες Τετάρτη, ο δήμαρχος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε "πολύ μεγάλη πιθανότητα" τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών.

"Η κατάσταση στην Φοντάνα ντι Τρέβι γίνεται πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη από τεχνικής πλευράς", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Αλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Βαρκελώνη και η Βενετία -όπου οι τοπικές αρχές δοκίμασαν αυτή τη χρονιά ένα σύστημα χρέωσης για την είσοδο σε αυτές- αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εξαιτίας του αποκαλούμενου υπερτουρισμού.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, όπου η παράδοση λέει ότι οι επισκέπτες ρίχνουν ένα νόμισμα για να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους στη Ρώμη και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, υπήρξε επί μακρόν σημαντικό αξιοθέατο ακόμη και για παγκόσμιους ηγέτες.