"Η απλή αναλογική έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο ικανοποιεί τη διαχρονική απαίτηση της αριστεράς"
«Η απλή αναλογική έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η επιλογή που γίνεται έχει να κάνει με το εάν θα καλλιεργήσουμε ως θερμοκήπιο και θα θεριέψει ένας νέος δικομματισμός στο τέλος ή και μετά την κρίση, δηλαδή αν τα διδάγματα που βγήκαν δεν θα αξιοποιηθούν υπέρ ενός πολιτικού πλουραλισμού, υπέρ μιας κουλτούρας ευρύτερων κυβερνήσεων ή ο εκλογικός νόμος θα εξωθεί σε έναν νέο δικομματισμό». «Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία θέλει κάτι πολύ πιο πλουραλιστικό» τόνισε.
Υπενθύμισε ότι ο κ. Σαμαράς κυβέρνησε δυόμιση χρόνια με συγκυβέρνηση, με διαφορά 2% από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτω από 30%, για να τονίσει πως «το θράσος όσων λένε περί χρησιμοποίησης του μπόνους από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ από το παρόν πολιτικό σύστημα, είναι ατελείωτο, γιατί 7 μονάδες διαφορά είχε και στις δύο εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ». Υπογράμμισε ότι ως κυβέρνηση η αριστερά είναι υποχρεωμένη «να πάρει θέσει και να διαμορφώσει θέση απόλυτη και όχι «ολίγον έγκυος», ολίγον αναλογικής». Απαντώντας σε όσους μιλούν για «θεσμικά εγκλήματα», τόνισε ότι «αυτή η πολιτική επίθεση στα όρια του διχασμού και της απροσχημάτιστης αντιπαλότητας που γίνεται προς την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ θα τους γυρίσει μπούμερανγκ».
«Περιμένω και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, του ευρέος δημοκρατικού φάσματος και της δημοκρατικής παράδοσης να αναλογιστούν και με βάση τον εαυτό τους τώρα, σε τι ποσοστά βρίσκονται, και κυρίως βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει» τόνισε. Είπε ότι αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά και στα άλλα κόμματα, δηλαδή στο ΚΚΕ, στο Ποτάμι, στην Ένωση Κεντρώων, σε όλον αυτόν τον χώρο είτε τον ενδιάμεσο είτε της παραδοσιακής αριστεράς. Είπε ότι περιμένει προβληματισμό και δημόσιο διάλογο, επισημαίνοντας ότι «θα μιλήσουμε 10 μέρες τουλάχιστον μέσα στη Βουλή, δηλαδή από Τετάρτη-Πέμπτη κι ύστερα θα μπουν στις επιτροπές και θα γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μπόνους 25 έως 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμούς κομμάτων σε περίπτωση που το ποσοστό τους υπερβεί το 42%, ο κ. Βούτσης ανέφερε:«Θέλω να πω ευθέως και θα ήθελα να ληφθεί υπόψη αυτή η θέση μου και από τους φίλους και λιγότερο φίλους του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσουν αύριο και ως Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρουν τελικά τη θέση τους: είτε 20 πούμε είτε 25 είτε 30, είναι μπόνους και όταν βάζεις μάλιστα το 42% αντιλαμβάνεστε στις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές ποιο θα είναι το «βαρύ πυροβολικό» του πρώτου, δεύτερου ή του υποψήφιου τρίτου κόμματος. Θα είναι «δώστε δύναμη να πάω στο 42% να κυβερνήσω μόνος μου να μην έχω ανάγκη κανέναν». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βούτσης εξήγησε ότι ακόμα και αν πάρει κάποιο κόμμα 42%, δεν θα έχει δώσει ο λαός αυτό το ποσοστό εν κενώ, αλλά θα το δώσει βοηθούντος ενός εκλογικού νόμου καλπονοθευτικού. «Αυτά δεν λέγαμε τόσα χρόνια; Δεν τα έχουμε αναλύσει; Δεν τα έχουν πει όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου;» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν διαφέρει καθόλου από αυτή που είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2015 ο κ. Βενιζέλος, καταλογίζοντας τακτικισμό.
Κληθείς να σχολιάσει για το ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ακόμα κι αν επί της αρχής δεν συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές, αν στα άρθρα 2 και 3 υπάρξει η πλειοψηφία των 2/3, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Επειδή είναι στο άρθρο 4 αυτό που λέτε. Αυτό που λέτε ως πρόβλεψη ισχύει, δηλαδή αν ψηφιστεί το προακροτελεύτιο άρθρο βεβαίως θα ισχύσει». Και υπογράμμισε: «Καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε απόλυτο βαθμό για το πιο πολιτικό σύστημα θα υπάρχει στη χώρα μετά το κλείσιμο της κρίσης, μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου. Αυτό είναι το πολιτικό θέμα που τίθεται και βεβαίως βαραίνει ιστορικά και διαχρονικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Απέκρουσε την κριτική ότι «η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα», υπενθυμίζοντας πως ήταν μέσα στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, ότι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση εκ των πραγμάτων ανοίγουν οι δυνατότητες για μεγάλες τομές στους τρεις πυλώνες: ανάπτυξη-επενδύσεις-οικονομία, κοινωνικό κράτος-αλληλεγγύη-κοινωνικά μέτρα και θεσμικά ζητήματα, δηλαδή η έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και το ζήτημα του εκλογικού νόμου εγκαίρως και όχι λίγο πριν από τις εκλογές.
Το περί κατωφλιού 3%, είπε ότι θα πρέπει να το δούμε μέσα στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέσα στην κρίση επί 6 χρόνια και ότι πρέπει να δούμε ένα πολιτικό σύστημα που καθώς θα κλείνει ο κύκλος της κρίσης, να μπορεί να ανταποκριθεί με αυτά που διαμορφώθηκαν μέσα σε αυτή τη μεγάλη κρίση. «Δεν είναι τυχαίο πως όλοι, ομολογημένα ή ανομολόγητα, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το προς τα κάτω πλαφόν του 3 % διασφαλίζει απολύτως τον πολιτικό πλουραλισμό, εκτός αν πηγαίναμε σε προσωπικά κόμματα ή κόμματα παραγόντων, καναλιών» είπε. Ερωτηθείς εάν το 3% χωρίζει τον «γραφικό» από τον «υπεύθυνο», ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «γραφικοί δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν δυνατότητες. Γι' αυτό είδατε συζητάγαμε και μπορούμε να συζητήσουμε και το 2,5% ως κατώφλι, αλλά αυτό που λέγαμε απλή και άδολη με 0,40% ή 1,2% να υπάρχει εκπροσώπηση στη Βουλή όπου με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν κοντά στα 17 ή 16 κόμματα, δεν έχει σχέση με την δημοκρατία και την απλή αναλογική». «Δεν είναι τυχαίο» είπε «ότι γύρω απ' αυτό το ζήτημα δεν γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση, ακόμα και από κόμματα που θα ήθελαν να μην υπάρχει αυτό το 3%» και πως επίσης έχει γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται καθόλου τη σχετική φιλολογία περί μουσουλμάνων της Θράκης.