Σκυλακάκης: 1,4 σεντς ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για το Σεπτέμβριο – Οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο

Σκυλακάκης: 1,4 σεντς ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για το Σεπτέμβριο – Οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο

Η Ουκρανία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τις γειτονικές χώρες αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση, τόνισε ο υπουργός

Σε 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκε η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του το πρωί στο MEGA.

Όπως είπε με τον τρόπο αυτό οι λιανικές τιμές (με βάση τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι) θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την ελπίδα για αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο, καθώς η ζήτηση μειώνεται δραστικά σε σχέση με το καλοκαίρι, στις 5,5 γιγαβατώρες ημερησίως περίπου από 7,5-10,5 γιγαβατώρες κατά τους θερινούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τόνισε ωστόσο ότι η ενεργειακή κρίση στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται, καθώς η Ουκρανία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τις γειτονικές χώρες αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση και ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση. Διαφορετικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας και εφόσον η κρίση συνεχίζεται, μπορεί να υπάρχει παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο.

 

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για επιδοτήσεις, σημείωσε: «Τα χρήματα ήταν περίπου 25 εκατ. τον μήνα, τους τελευταίους μήνες, 25 με 40 εκατ. ανάλογα με τον μήνα, για το 2023. Το 2024 θα πάμε γύρω στα 45 εκατ. που είναι και τα έσοδα που πήραμε, αλλά θεωρώ και ελπίζω ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών καθώς θα πηγαίνουμε στους επόμενους μήνες».

Αν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία ωστόσο, «θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός παρέμβασης, να μας δώσει δηλαδή η Ευρώπη μια τέτοια δυνατότητα. Ελπίζω ότι δε θα βρεθούμε σε κάτι τέτοιο».

Αν υπάρξει αυτή η κρίση, «θα είναι περιορισμένη και παρέμβαση θα χρειαστούμε όχι γιατί θα μας λείπει το ρεύμα ή θα υπάρχουν στοιχεία κόστους παραπάνω. Δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του φυσικού αερίου. Η κρίση θα είναι κρίση δυσλειτουργίας, τοπικά, του ευρωπαϊκού συστήματος. Το target model δουλεύει με τις οριακές τιμές, την ψηλότερη τιμή δηλαδή. Αν υπάρχει μια ‘ασφυξία’ προσωρινή, ανεβαίνει η τιμή και δημιουργεί υπερκέρδη. Συνεπώς δεν είναι η δυσκολία όπως όταν έχουμε μια κρίση αερίου, που πρέπει πράγματι να πληρώσουμε».

«Είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δηλαδή όσο πιο είσαι στην άκρη του συστήματος, σου λείπουν διασυνδέσεις. Όταν δεν έχεις διασυνδέσεις, όταν το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο, και δεν είναι διασυνδεδεμένη η νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δυτική Ευρώπη επαρκώς, τότε κόβεται ένα κομμάτι του συστήματος και αυτό το κομμένο κομμάτι ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο. Όχι μόνο εμείς, είναι παράλογες τιμές που διαμορφώνονται μερικές ημέρες σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Είναι γεωγραφικό το θέμα και αυτό μας δείχνει και τη σημασία που έχουν οι διασυνδέσεις», κατέληξε ο υπουργός.