Τι θα πει για τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την ακρίβεια, τις φοροαπαλλαγές, την υγεία και την παιδεία
Κοινωνικό πρόσημο θα έχουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι αναμένεται να γνωστοποιηθούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η σύγκλιση της οικονομίας με την ευρωπαϊκή και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του τρίπτυχου δημοσιονομική σταθερότητα, διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει τις παρεμβάσεις που στοχεύουν σε ζητήματα, τα οποία αφορούν την κοινωνία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη, την ακρίβεια και τη φορολογία και όλα αυτά, σε ορίζοντα τριετίας.
Οι παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό, αναμένεται να είναι στοχευμένες, μελετημένες και ρεαλιστικές. Έμφαση θα δοθεί στη διόρθωση αδικιών, όπως στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας του νόμου. «Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις, για να γίνει δικαιότερο το σύστημα, θέλουμε τα βάρη να διανέμονται δικαιοτερα. (…) Δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης καφέ με 10 σερβιτόρους, να δηλώνει εισόδημα κάτω από τους εργαζόμενους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Αλλαγές έρχονται σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων που θα αφορούν όχι μόνο στα κριτήρια χορήγησης αλλά και στον τρόπο καταβολής τους. Μεταξύ αυτών, αναμενεται -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ- «λίφτινγκ» στο επίδομα ανεργίας, αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων. Μιλώντας προ ημερών στο ΕΡΤNews ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, όταν αυτό απαιτείται.
Ψηλά στην κυβερνητικά ατζέντα παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επαναφορά του μέτρου της προαιρετικής μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% στα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε δύο εβδομάδες τους κωδικούς που θα προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή, ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το χρονικό διάστημα που οι τιμές θα είναι μειωμένες. Το επικρατέστερο σενάριο πάντως θέλει τις τιμές να «κλειδώνουν» για τρεις μήνες.
Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εμφανίσει «καλάθι» παροχών, καθώς λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων οι δαπάνες για το 2025 μπορούν να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ποσό το οποίο έχει σχεδόν καλυφθεί. Ωστόσο, καταβάλλεται προσπάθεια αύξησης αυτού του ποσού και συνεπώς διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου. Ρεαλιστικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν στα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας, με προτεραιότητα στο στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα, ενώ τομές αναμένεται να ανακοινωθούν στη δημόσια υγεία με έμφαση τη στηριξη του ΕΣΥ.