"Φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης", υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες».
«Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με την διαφάνεια και την δημοκρατία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Γραμματικάκη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής: «Με τον κ. Γιώργο Γραμματικάκη εκτιμήσαμε ότι σε μία δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, χρειάζεται κοινός βηματισμός των προοδευτικών δυνάμεων».
Σε άλλες αναρτήσεις του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, όπου παρέστη ως παρατηρητής. Όπως αναφέρει, τόνισε ότι "δεν είμαστε υπέρ της τιμωρίας όσων επιλέγουν να φύγουν από την ΕΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει την τιμωρία όσων επιλέγουν να μείνουν". Χαρακτήρισε ακόμα "θλιβερή" τη σύγκριση της συμπεριφοράς της ΕΕ απέναντι σε Μ. Βρετανία και Ελλάδα, και ζήτησε "να περάσουμε από την Ευρώπη των κανόνων σε εκείνη της θεσμικής ενότητας", ενώ ξεκαθάρισε πως "οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην ΕΕ".
Συζήτηση με Ρέντσι για έναν "νότιο άξονα"
Η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένας «νότιος άξονας», το λεγόμενο κλαμπ των χωρών της Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη οι χώρες του νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, μια ιδέα που στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός πόλος, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη και να δημιουργηθεί μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η Σύνοδος των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών και αξιωματούχων, στην οποία μετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και άλλους ομολόγους του, για τη στάση που τήρησαν στο βρετανικό δημοψήφισμα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.