Με ματωμένα ρούχα παραδόθηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας

Με ματωμένα ρούχα παραδόθηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση με τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες

Στη σύλληψη του άνδρα που θεωρείται ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους προέβη η γερμανική αστυνομία.

Την είδηση αρχικά γνωστοποίησε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κι εν συνεχεία την επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ, με δηλώσεις του στην εκπομπή «Tagesthemen» του ARD. «Ακολουθούμε ένα σημαντικό στοιχείο όλη την ημέρα», δήλωσε. «Το πρόσωπο που αναζητούσαμε όλη την ημέρα, συνελήφθη πριν από λίγο», προσέθεσε και σημείωσε πως πλέον ανακρίνεται. Ακόμα δήλωσε, ότι η αστυνομία δεν έχει μόνο «ενδείξεις», αλλά έχει συλλέξει και «κομμάτια αποδεικτικών στοιχείων».

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές ασφαλείας που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, περισσότερο από 24 ώρες μετά την επίθεση που στοίχησε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ, ο Σύρος Ίσα αλ Χ. παραδόθηκε σε περιπολία της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου. Τα ρούχα του ήταν βρώμικα και γεμάτα αίμα, δήλωσαν πηγές ασφαλείας. «Είμαι αυτός που ψάχνετε», φέρεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild– να δήλωσε ο 26χρονος.

Ο 26χρονος Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Σορ και έφτασε τη Γερμανία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και ένα χρόνο αργότερα έλαβε τη λεγόμενη επικουρική προστασία, την οποία συχνά λαμβάνουν οι πρόσφυγες από τη χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Είναι σουνίτης μουσουλμάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστής εξτρεμιστής.

Ο άνδρας φαίνεται ότι μαχαίρωσε τυχαία παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού στην πόλη Ζόλινγκεν. Στη συνέχεια διέφυγε μέσα στην αναταραχή και στον αρχικό πανικό που επικράτησε και οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν. Δύο άνδρες ηλικίας 67 και 56 ετών και μια γυναίκα 56 ετών έχασαν τη ζωή τους. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις από αυτούς σοβαρά.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Λίγες ώρες προτού παραδοθεί ο ύποπτος για την επίθεση, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας SEK εισέβαλε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και συνέλαβε 36χρονο, ο οποίος όμως, διευκρίνισε ο κ. Ρόιλ, διαπιστώθηκε πως «δεν ήταν αυτός που είχαμε στο στόχαστρό μας». Νωρίτερα, σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές συνέλαβαν 15χρονο, με την κατηγορία ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τη μοιραία επίθεση.

Το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωσή του ανέφερε, ότι ένα από τα μέλη του πραγματοποίησε θανατηφόρα επίθεση στη Γερμανία ως «εκδίκηση» για τους μουσουλμάνους «στην Παλαιστίνη και παντού». «Ο δράστης της επίθεσης εναντίον της συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν της Γερμανίας ήταν ένας στρατιώτης της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων Amaq των τζιχαντιστών στο Telegram. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε «για εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εισαγγελέας Μάρκους Κάσπερς, ο οποίος ερευνά την επίθεση, είχε ανακοινώσει ότι πίσω από την επίθεση δεν διακρίνει «κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την τρομοκρατία». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε ακόμη την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του, η οποία ωστόσο αρχικά είχε διαψευσθεί. Ο κ. Φλάις διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει εικόνα του δράστη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον εντοπισμό του, αλλά «ερευνώνται πολλά στοιχεία και παραλαμβάνεται συνεχώς πολύ υλικό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια δεύτερη σύλληψη πιθανού υπόπτου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, «μέχρις ότου συνθέσουμε μια εικόνα η οποία να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γεγονότα». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση του δράστη και η αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να καταλήξει σε μια αξιόπιστη και όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη περιγραφή.