Τραγωδία στην Χαλκιδική: «Θα χάσουν τον ύπνο τους όπως τον χάσαμε και εμείς» λέει ο πατέρας του 19χρονου

Τραγωδία στην Χαλκιδική: «Θα χάσουν τον ύπνο τους όπως τον χάσαμε και εμείς» λέει ο πατέρας του 19χρονου

Τα ερωτήματα «φωτιά» της οικογένειας για τις ευθύνες της Πολιτείας σχετικά με τη λειτουργία του παράνομου όπως αποδείχθηκε λούνα παρκ

Στον τόπο της τραγωδίας, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος γιος του, βρέθηκε και σήμερα ο πατέρας του Γιάννη, συντετριμμένος μεν, αποφασισμένος δε, να πάρει απαντήσεις.

«Μας λείπει γενικά το παιδί, πιστεύω ότι δε θα μου ξεφύγουν. Από πάρα πολύ ψηλά μέχρι πάρα πολύ χαμηλά. Θα χάσουν τον ύπνο τους, όπως τον χάσαμε και εμείς μέχρι να πάμε κοντά του», είπε ο πατέρας του 19χρονου. Ο τραγικός πατέρας βρέθηκε στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με δικό του πραγματογνώμονα. Θέλει να σιγουρευτεί πως θα ελεγχθούν τα πάντα και πως θα λάμψει η αλήθεια για την επιχείρηση που λειτουργούσε χωρίς άδεια και με μηχανήματα χωρίς συντήρηση, πολλά χαλασμένα.

«Είδα μία απαράδεκτη κατάσταση, δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα. Τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες, οι οποίες υπάρχουν επάνω, γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες, στα σημεία έδρασης και στήριξης είναι όλα σάπια και αυτό δεν έγινε σήμερα ή χθες, προϋπήρχε», είπε ο πραγματογνώμονος Αναστάσιος Δέδες.

Η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και περισσότερο του παιχνιδιού όπου βρήκε τον θάνατο ο 19χρονος, φαίνεται με γυμνό μάτι στις φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας του Γιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προδιαγραφές του «Crazy Dance», ήταν για βάρος μόλις 60 κιλών σε κάθε κάθισμα, ενώ ο 19χρονος Γιάννης και ο 16χρονος αδερφός του που ανέβηκαν, ζύγιζαν μαζί τουλάχιστον 180 κιλά.

«Είναι ντροπή όλα αυτά που βλέπω μαζί με τους ανθρώπους αυτούς και γενικά προσπαθώ να καταλάβω και επιμένω σε αυτό όλες τις μέρες αυτές, σε τι τόπο ζούμε», είπε ο πατέρας του 19χρονου.

Τα ερωτήματα «φωτιά» της οικογένειας

Νωρίτερα ο πατέρας του Γιάννη με τους δικηγόρους δήλωσαν υποστήριξη κατηγορίας στα δικαστήρια Πολυγύρου και κατέθεσαν υπόμνημα ζητώντας απαντήσεις:

-Πότε ηλεκτροδοτήθηκε το λούνα παρκ;
-Τι έγγραφα κατατέθηκαν για την ηλεκτροδότηση;
-Πού γνωστοποιήθηκαν;
-Ποιος έβγαλε άδεια για το συγκεκριμένο παιχνίδι;
-Πότε εκδόθηκε η άδεια και με ποια χρονική ισχύ;
-Υπάρχει τιμολόγιο αγοράς κτήσης του επίμαχου παιχνιδιού;

Τα κενά και οι διαφορετικές ερμηνείες του νόμου

Την ίδια ώρα πάντως, το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζεται, όπως και οι διαφορετικές ερμηνείες του νόμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης, που είχε «κόψει» το συγκεκριμένο λούνα παρκ, καθώς διαπίστωσε ότι δεν είχε κανένα απαιτούμενο έγγραφο, δεν ήταν υποχρέωση του δήμου να κλείσει την επιχείρηση. Ενώ άλλη διαδικασία ακολουθείται, όπως λέει, αν είναι δημοτικός ο χώρος και άλλη αν είναι ιδιωτικός.

Ιδιοκτήτης λούνα παρκ περιέγραψε μιλώντας στο Mega, όσα οφείλει να κάνει μία τέτοια επιχείρηση για να πάρει άδεια. Αν είναι εποχική, η λειτουργία του έχει ισχύ 4 μήνες, με όλα τα δικαιολογητικά να κατατίθενται στον δήμο. «Αφού τα πάμε στο δήμο πρέπει να έρθει ο δήμος, η τεχνική υπηρεσία του δήμου, να ελέγξει τα βιβλία, τα χαρτιά που τους έχουμε δώσει, τις πιστοποιήσεις που τους έχουμε δώσει. Εάν είναι γνήσιες με τα παιχνίδια», δήλωσε ο ιδιοκτήτης λούνα παρκ. Όλα τα παιχνίδια πρέπει να έχουν πάνω τους ένα ταμπελάκι με μοναδικό αριθμό, που αποδεικνύει αν και πότε έχει περάσει από έλεγχο.

«Αυτή τη στιγμή ο δήμος λειτουργεί και έχει ως ελεγκτικό μηχανισμό την Αστυνομία. Μας έχουν εγκρίνει από την προηγούμενη διοίκηση, έντεκα δημοτικούς αστυνόμους, περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για να έρθουν», είπε από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Εν τω μεταξύ και το δεύτερο λούνα παρκ του 58χρονου έχει πλέον σφραγιστεί. Στη περίφραξη υπάρχουν κάγκελα και κορδέλες της Αστυνομίας. Με γυμνό μάτι μπορεί να δει κανείς ότι και σ' αυτό τα μηχανήματα είναι παλιά και σε πολλά σημεία σκουριασμένα. Και το δεύτερο λούνα παρκ λειτουργούσε με την ίδια ανύπαρκτη άδεια.

Την ίδια ώρα, η έρευνα του πραγματογνώμονα που όρισε η Αστυνομία, ολοκληρώθηκε. Εφόσον λάβει κάποια έγγραφα, που έχει ζητήσει ο ίδιος από αρμόδιες υπηρεσίες, θα στείλει το πόρισμα στην Αστυνομία, για να συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Η κατάθεση της συζύγου του ιδιοκτήτη του λούνα παρκ

Αίσθηση προκαλεί η κατάθεση της συζύγου του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, καθώς φαίνεται, πως εκτός από τον χειριστή του μηχανήματος, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα έφυγε και ο 58χρονος από το σημείο της τραγωδίας. «Είδα έναν νεαρό άνδρα αιμόφυρτο και αναίσθητο δίπλα στο μηχάνημα. Ο χειριστής του μηχανήματος και ο σύζυγος μου έφυγαν από τον χώρο του λούνα παρκ αμέσως μόλις έγινε το δυστύχημα», αναφέρει στην κατάθεσή της η σύζυγος του 58χρονου.