Πώς έγινε το επεισόδιο με το ταχύπλοο στη Σύμη – Νεκρός 39χρονος από πυροβολισμό λιμενικού

Πώς έγινε το επεισόδιο με το ταχύπλοο στη Σύμη – Νεκρός 39χρονος από πυροβολισμό λιμενικού

Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού Σώματος έριξε προειδοποιητικές βολές όταν το ταχύπλοο των διακινητών μεταναστών επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος

Εξηγήσεις για το πώς η καταδίωξη ενός σκάφους διακινητών μεταναστών από σκάφος του Λιμενικού Σώματος ανοιχτά της Σύμης κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός 39χρονου αλλοδαπού, δίνει με ανακοίνωση της η Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ταχύπλοο προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, με αποτέλεσμα οι Λιμενικοί να πυροβολήσουν για εκφοβισμό στην αρχή και για να ακινητοποιήσουν το σκάφος στη συνέχεια. Ακολούθως διενεργήθηκε έλεγχος επί του ταχυπλόου και διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός αλλοδαπού από βολίδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Τις πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σύμης ύποπτο ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος.

Το Τ/Χ πολυεστερικό σκάφος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού Λ.Σ. (ΠΛΣ), ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του. Ακολούθησε καταδίωξη από το ΠΛΣ, με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων, στα οποία το Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα ακραία επικίνδυνους ελιγμούς και εμβολίζοντας το ΠΛΣ στην αριστερή πλευρά και συγκεκριμένα πλησίον της θέσης του κυβερνήτη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών του πληρώματος του ΠΛΣ.

Προκειμένου αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος για το ΠΛΣ και το πλήρωμά του, πραγματοποιήθηκαν αρχικά προειδοποιητικές βολές χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως στοχευμένες βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα που αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του ταχυπλόου. Κατόπιν της ακινητοποίησης του σκάφους, διενεργήθηκε έλεγχος επί του ταχυπλόου από το πλήρωμα του ΠΛΣ, όπου και διαπιστώθηκε ότι ένας 39χρονος άνδρας είχε τραυματιστεί θανάσιμα, πιθανόν από βολίδα.

Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με έτερο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, προκειμένου στη συνέχεια διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου.

Στο Τ/Χ επέβαιναν συνολικά δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί (5 ανήλικοι, 8 άντρες, 1 γυναίκα), ενώ από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί που αναγνωρίστηκαν ως διακινητές, για παράβαση των αρ. 82 και 83 του Ν. 3386/2005, αρ.25 παρ. 1 εδ. β του Ν. 5038/2023 και 306 του Π.Κ. και κατασχέθηκε το Τ/Χ σκάφος».