"Οχι" στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δήλωσε η Μέρκελ
Η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δήλωσε απόψε η καγκελαρίος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε στην καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι στην Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη δεν θα συζητηθεί το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν αύριο από κοινού Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, η Καγκελάριος έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε να δοθεί νέα ώθηση στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της μάχης κατά της τρομοκρατίας, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων σε σχέση με την προσφυγική κρίση, της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νεολαία. Σημείωσε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, με ορίζοντα την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, τον Μάρτιο του 2017.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγεκλάριος εξέφρασε «κάποια κατανόηση», για τον χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών.
Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος από το Λονδίνο.
"Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω. Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ' αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι' αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον βρετανό Πρωθυπουργό", δήλωσε η Μέρκελ.