Παραδόθηκε ο 21χρονος χειριστής του φονικού παιχνιδιού στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

Παραδόθηκε ο 21χρονος χειριστής του φονικού παιχνιδιού στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

«Έχω πλήρη εικόνα για τα αίτια», λέει ο πραγματογνώμονας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον τραγικό θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκδικής, καθώς αραδόθηκε αυτοβούλως ο χειριστής του φονικού παιχνιδιού. Η τραγωδία σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε λούνα παρκ της περιοχής. O 21χρονος χειριστής εμφανίστηκε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς που έχει αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεση.

Ο 21 ετών χειριστής του παιχνιδιού (περιστρεφόμενα καθίσματα) έφυγε από το σημείο μόλις σημειώθηκε η τραγωδία, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται, συνοδεία αστυνομικών, να οδηγηθεί στο ΑΤ Κασσάνδρας, όπου διενεργείται η προανάκριση.

Παράλληλα, οι πραγματογνώμονες βρίσκονται στον χώρο του λούνα παρκ στο πλαίσιο της προανάκρισης και τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα μπουν στη δικογραφία που θα πάει στον εισαγγελέα. «Έχω πλήρη εικόνα για τα αίτια» του δυστυχήματος, ήταν η απάντηση πραγματογνώμονα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο 19χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που διασκέδαζε με την οικογένειά του, καθώς το παιχνίδι στο οποίο βρισκόταν έσπασε και βρέθηκε στο έδαφος, χτυπώντας στο κεφάλι. Ο άτυχος νεαρός έκανε διακοπές και πήγε μαζί με τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του στο συγκεκριμένο λούνα παρκ για να διασκεδάσουν.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αδερφός του που καθόταν δίπλα του, το κάθισμα ξεκόλλησε, με αποτέλεσμα ο 19χρονος να πέσει με φόρα στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά.

Με το που πετάχτηκε το παιδί ο χειριστής του παιχνιδιού έφυγε και εξαφανίστηκε. Επικράτησε πανδαιμόνιο. Η μητέρα τους δεν ήξερε τι να κάνει. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο δεν κατάφεραν δυστυχώς να βοηθήσουν τον νεαρό, καθώς ο 19χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά στον αυχένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο πατέρας της οικογένειας ερχόταν από την Αθήνα, όπου δούλευε, για να συναντήσει τη γυναίκα και τα παιδιά του και δεν του είπαν για τον χαμό του 19χρονου για να μην κινδυνέψει και ο ίδιος όσο οδηγούσε προς Χαλκιδική. Ο ίδιος έμαθε τι είχε συμβεί όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, για να παραλάβει δυστυχώς τη σορό του γιου του.

Δεν είχε κανει γνωστοποίηση λειτουργίας 

«Δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο», δήλωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας και στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness», συνέχισε η κ. Χαλκιά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Αποκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος», είπε χαρακτηριστικά. «Εφόσον μπουν τα πρόστιμα», συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, «μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου».

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ», επανέλαβε.

Στον συγκεκριμένο δήμο, σημείωσε η κ. Χαλκιά, τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τρία διαδοχικά συμβάντα, με το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του σε πισίνα κατασκήνωσης, τη συμπλοκή στο παραλιακό μαγαζί και τώρα τον θάνατο του 19χρονου. Ειδικά αναφερόμενη στην περίπτωση του δυστυχήματος με τον πνιγμό του 8χρονου κοριτσιού στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, σημείωσε πως ο δήμος έχει λιγότερο προσωπικό από το απαιτούμενο για τη σύσταση ενός ελεγκτικού μηχανισμού.