Ο χάρτης με τις περιοχές που θα σημειωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Ο χάρτης με τις περιοχές που θα σημειωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί - Κατά τόπους έντονα τα φαινόμενα

Αλλάζει πρόσωπο ο καιρός το επόμενο διήμερο, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη από το 112 στη Δυτική Ελλάδα, για έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι αύριο τις προμεσημβρινές ώρες. Ειδικότερα, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται σήμερα μέχρι και αύριο τις προμεσημβρινές ώρες. Στην Πάτρα οι κάτοικοι είδαν σήμερα λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ μάλιστα ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα από το πρωί εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα ορεινά ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και στη Δυτική Κρήτη. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και τη Δυτική Μακεδονία το μεσημέρι και το απόγευμα.

Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζονται τα νέφη όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Meteosat-10 (με μπλε αποχρώσεις οι υψηλότερες/ψυχρότερες κορυφές) καθώς και οι σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραφαν βροχή στις 11:25 ώρα Ελλάδος. Με κίτρινες κουκκίδες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν ασθενή βροχόπτωση, με πορτοκαλί αυτοί που καταγράφουν μέτρια βροχόπτωση και με κόκκινο αυτοί που καταγράφουν ισχυρή βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 11:40 ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής.

Η θερμοκρασία στη Θράκη, στη Μακεδονία, στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου, και στις νησιωτικές περιοχές (εκτός του Ανατολικού Αιγαίου) δεν θα ξεπεράσει τους 34-35 °C. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 37-38 °C. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.