"H πάγια θέση της αριστεράς, εδώ και δεκαετίες, υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής"
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος με όλους και όλες, όχι μόνο με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με την κοινωνία, θεωρώντας ότι οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», τονίζει, για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «η Αξία».
«Είναι παράδοξο να μας κατηγορούν για το γεγονός ότι ανοίγουμε έναν διάλογο με ευρύ χρονικό ορίζοντα, αλλά αυτό λέει πολλά για την άποψη που έχουν κάποιοι για την δημοκρατία και τον διάλογο. Κανένας αντιπερισπασμός και καμία μορφή αιφνιδιασμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Και φυσικά, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, υπάρχει η πάγια θέση της αριστεράς, εδώ και δεκαετίες, υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής», σημειώνει η κ. Σβίγκου.
Αναφερόμενη στο πρόβλημα της ανεργίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το μοντέλο στο οποίο είχε βασιστεί τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία ήταν ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που είχε στον πυρήνα του τον σφικτό εναγκαλισμό μεταξύ ενός στενού κύκλου μεγαλοεπιχειρηματιών και των εκάστοτε κυβερνώντων, με υπερκοστολογημένα έργα, με καρτέλ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ένα πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα υπέρ λίγων και «εκλεκτών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει για να υπογραμμίσει ότι τελικά η «ισχυρή Ελλάδα» του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύφθηκε μόλις ξέσπασε η κρίση.
«Όλα αυτά οφείλουν να αλλάξουν εκ βάθρων», αναφέρει η κ. Σβίγκου και σημειώνει ότι αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό ανεργίας πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ευρώπης, «μια ανεργία η οποία μόνο με μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να μειωθεί». Η κ. Σβίγκου τονίζει στο σημείο αυτό ότι το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με εργαλεία όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, και στόχος είναι μια ανάπτυξη εξωστρεφής, βασισμένη σε τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Όπως δηλώνει όμως το κυριότερο, αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η έγνοια για μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, η μέριμνα για όσους κι όσες έπληξε περισσότερο η κρίση, για τους πιο αδύναμους. «Οι εποχές των φαραωνικών έργων, της τεχνητής διόγκωσης, του πλουτισμού των «ημετέρων» με κρατικό χρήμα έχουν παρέλθει οριστικά», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείσα για τον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης και τα εργασιακά, η κ Σβίγκου επισημαίνει ότι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές έχουν οδηγήσει, εδώ και χρόνια, στην αποδιάρθρωση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας, και αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια θεσμική αναδιοργάνωση και προστασία της εργασίας, κι όχι μια περαιτέρω συρρίκνωση. «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναγωνιστεί σε εργασιακή εξαθλίωση χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή της Ασίας», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι η προστασία ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, η προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προστασία των αδυνάμων από τη φτώχεια, την ανέχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την κρίση». Επίσης σημειώνει ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά συνολικά την Ευρώπη, που απειλείται από τις πολιτικές λιτότητας, όπως μας δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις με το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία» και συνεπώς «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική και αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να υπηρετήσουμε και ως ΣΥΡΙΖΑ».
Στο σημείο αυτό η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης προκρίνουν, σε αγαστή συνεργασία με συμφέροντα και θεσμούς εγχώριους και διεθνείς, την πλήρη αποδόμηση οποιουδήποτε καθεστώτος προστασίας της εργασίας». Την ίδια ώρα όμως προειδοποιεί πως «αν το σχέδιό τους είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, η συρρίκνωση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν απέναντι» τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα προστατεύσει και θα διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και με ποια πρόσωπα θα σηματοδοτηθεί, η κ. Σβίγκου απαντά ότι η διεύρυνση στην κοινωνία, η αντιστοίχηση των οργανωμένων δυνάμεων με την πολιτική και κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζητούμενο για τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.
«Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τη διεύρυνση με όρους «προσωπικοτήτων» όταν αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει είναι η γείωση των κομματικών οργανώσεων στις κοινωνίες, η ενεργός συμμετοχή τους στις διεργασίες της», αναφέρει και επισημαίνει ότι «αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει στις πολύ δύσκολες συνθήκες της απογοήτευσης, της αποστράτευσης και της κρίσης του κομματικού φαινόμενου».
«Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα, την αυτοδιοίκηση, τα κοινωνικά κινήματα», σημειώνει η κ. Σβίγκου.