Πυροσβεστική: 47 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα – Οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα

Πυροσβεστική: 47 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα – Οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα

Συνελήφθη ένα άτομο για πρόκληση πυρκαγιάς στον Άλιμο

Σαράντα επτά αγροτοδασικές πυρκαγιές αντιμετώπισε το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας- από τις οποίες οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολιτικής Προστασίας, οι φωτιές που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι κυρίως της Εορδαίας Κοζάνης, όπου επιχειρούν 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες δασοκομάντος, 11 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο με συνδρομή από ΟΤΑ (υδροφόρες και μηχανήματα έργου), καθώς και η εισερχόμενη πυρκαγιά από την Αλβανία στην περιοχή Παλαμπάς Θεσπρωτίας, όπου επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 1 ομάδα δασοκομάντος, 12 οχήματα και 6 αεροσκάφη με συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Για την πυρκαγιά στον Παλαμπά εκδόθηκαν 2 μηνύματα από το 112 (1 ετοιμότητας και 1 για απομάκρυνση των κατοίκων απομάκρυνσης από Παλαμπά προς Φιλιάτες).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν άλλες 5 επικίνδυνες πυρκαγιές για τις οποίες χρειάστηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων, προκειμένου να ελεγχθούν.

Πιο συγκεκριμένα:

- Στις 10:00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Υπάτη Λαμίας, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε μία ώρα. Στο σημείο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, 1 ομάδα δασοκομάντος, 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

- Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 11:50, ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Παραβόλα Αγρινίου, η οποία ελέγχθηκε μέσα σε μία ώρα. Για την κατάσβεση της επιχείρησαν 20 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

- Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13:14, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Βασιλικό Οιχαλίας Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 10 οχήματα και 2 αεροσκάφη, που κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο μέσα σε μια ώρα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

- Στις 15:34, ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Γιαννούζι Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε μια ώρα. Στο σημείο επιχείρησαν 36 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

- Στις 16:06, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Παναγιά Καλαμπάκας Τρικάλων. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 30 πυροσβέστες, 11 οχήματα και 3 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε μέσα σε 45 λεπτά ενώ στις 16:35 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης 112 από την περιοχή Παναγιά προς Καλαμπάκα.

Δύσκολη αναμένεται και η αυριανή ημέρα, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο δείκτη 4 του χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών.

Μία σύλληψη και δύο διοικητικά πρόστιμα

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, συνελήφθη, χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, αλλοδαπός, ο οποίος έθεσε φωτιά σε ξηρά χόρτα εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον 'Αλιμο Αττικής.

Επίσης, επιβλήθηκε χθες διοικητικό πρόστιμο 875 ευρώ, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Γιαννιτσών, σε άντρα που προέβη σε χρήση συσκευής ψησίματος εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Πενταπλάτανος» του δήμου Γιαννιτσών, στην Πέλλα.

Τέλος, σήμερα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευρυτανίας, σε άντρα που προέβη σε χρήση συσκευής ψησίματος σε υπαίθριο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Παλαιό Γεφύρι Βίνιανης» του δήμου Αγράφων, στην Ευρυτανία.