Αποτελέσματα Brexit: Με 52% στα τελικά και επίσημα

Φωνές για δημοψήφισμα και στην Ολλανδία με διακύβευμα την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν 33.597.342 ψηφοφόροι, με 17.410.842 να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης και 16.140.241 να ψηφίζουν κατά.

Τα στοιχεία μέχρι πριν από λίγη ώρα δείχνουν ότι το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε έξοδο από την ΕΕ και ο αριθμός των καταμετρημένων ψηφοδελτίων αρκεί ώστε το αποτέλεσμα να είναι μη αναστρέψιμο.

Σουλτς: Να αναλύσουμε με νηφαλιότητα την κατάσταση

"Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται - μετά την απόφαση για Brexit - ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF.

«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Φωνές για δημοψήφισμα σε Ολλανδία και Γαλλία

Σε αυτό το πλαίσιο άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται φωνές και από άλλες χώρες - μέλη για διενέργεια δημοψηφίσματος. 

Έτσι, ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

"Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ", δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Λεπέν: Δημοψήφισμα και στη Γαλλία

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση "στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ", μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ένωση των 28.

"Νίκη της ελευθερίας! Όπως το ζητώ εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις χώρες της ΕΕ", έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στο λογαριασμό της στο Twitter.

Βέμπερ: Η έξοδος σημαίνει έξοδος

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Βέμπερ.

Στουμπ: Εφιάλτης το Brexit

"Εφιάλτη" χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015.

"Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα", πρόσθεσε.