Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αττική: Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αττική: Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό

Το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με τις φωτιές στην Αττική. Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα συνεχίζει να μαίνεται και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από χθες, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο περίπου 30 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά. Μεγάλα μέτωπα υπάρχουν αυτή την ώρα σε Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 05:00 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ δείχνουν τις φλόγες να έχουν φτάσει σε ένα σπίτι στην Νταού Πεντέλης. Πληροφορίες που μετέδωσε το ίδιο κανάλι ανέφεραν πως σπίτια καίγονται και στην περιοχή Διώνη.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

11:53: Νέο μήνυμα του 112: Αν βρίσκεστε στο Σουφάνι Μαραθώνα, εκκενώστε προς Νέα Μάκρη.

 

11:50: Το υπουργείο Υγείας παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή και ετοιμότητα και ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας εν μέσω του πύρινου εφιάλτη στη βορειοανατολική Αττική.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οκτώ ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Κανένας πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο.

11:29: Σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες στήριξης των πυρόπληκτων της βορειοανατολικής Αττικής για τη μεγάλη φωτιά στην πρωτεύουσα, με Δήμους να διαθέτουν χώρους φιλοξενίας, το ΟΑΚΑ να διαθέτει χώρους, ειδική πλατφόρμα να δέχεται αιτήματα, αλλά και πλοία που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Λαυρίου.

11:24: Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τον απεγκλωβισμό μιας ηλικιωμένης.

 

10:57: Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πλοία superrunner jet, andros queen και Θεολόγος Π, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

10:41: Από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έγινε γνωστό πως στο «Μητέρα» στο Ίλιον μεταφέρθηκαν 32 παιδάκια από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Πεντέλης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διάθεση των κατασκηνώσεων σε Ν. Μάκρη και Κερατέα για τη φιλοξενία πυρόπληκτων και πυροσβεστών.

10:39Για τις συνθήκες που ευνόησαν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των κηλιδώσεων και στο πώς συνετέλεσαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας και οι υψηλές θερμοκρασίες.

 

10:35: Μεγάλα μέτωπα υπάρχουν αυτή την ώρα σε Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό.

10:22: H πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για την ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

 

10:13: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων για την απομάκρυνση πολιτών που κινδυνεύουν στις περιοχές που πλήττονται από τη μεγάλη φωτιά που καίει από χθες στη βορειοανατολική Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, στην περιοχή επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Παράλληλα, από χθες στις 22:00 έως τις 04:00 αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων, τα οποία κινδύνευαν.

09:59: Ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή Καλλιτεχνούπολη: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη, απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα».

 

09:45: Νέο μήνυμα από το 112: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Νταού Πεντέλης απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα».

 

09:42: Σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 km η μεταφορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα.

09:31: Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Γιώργος Ηλίας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια και έχει καταστραφεί όλο το χωριό.

«Ήρθαν τα αεροπλάνα. Αυτό είναι κομβικό σημείο. Να μην ανέβει η φωτιά στο βουνό, γιατί μετά μπορεί να πάει στο Γραμματικό από άλλη πλευρά, να κατέβει παραλία Βαρνάβα. Πρέπει να επικεντρωθούν εδώ, να τελειώσει αυτό το κομμάτι», τόνισε.

09:26: Νέο μήνυμα από το 112: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι απομακρυνθείτε μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι στους κατοίκους των ίδιων περιοχών είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και στις 05:13 το πρωί για να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

09:23: «Η φωτιά βρίσκεται στο πρώτο σπίτι, οι φλόγες απέχουν περίπου 5 – 10 μέτρα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν εναέριες δυνάμεις, και ένα πυροσβεστικό όχημα. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και ήδη κάνουν ό, τι μπορούν τα παιδιά της Πυροσβεστικής», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού, Σπύρος Ζαγάρης. «Η φωτιά βρίσκεται στη ρεματιά κι αν συνεχίσει έτσι σε μισή ώρα θα έχει μπει μέσα στον οικισμό ολοκληρωτικά», πρόσθεσε.

Είναι ενήμεροι οι κάτοικοι, έχει γίνει εκκένωση από τις πρώτες ώρες χθες και δεν ακολούθησε νέο μήνυμα 112, είπε επίσης ο κ. Ζαγάρης.

«Τα μέτωπα εδώ είναι πολύ μεγάλα και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν να κάνουν οτιδήποτε. Η περιοχή έχει ζήσει πυρκαγιές το 2007, το 2009 , το 2013 και πιο πρόσφατα προκλήθηκε φωτιά από κεραυνούς», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού.

09:19: Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

09:12: Οι εικόνες των καμένων στον δρόμο από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη.