Δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ' εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver), κάνοντας και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.
Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρεται η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την έγκριση της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, μετά τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιπροσθέτως αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί και αναμένει συνέχιση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πιθανές αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιου τομέα (PSPP) σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, μετά από σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα, καθώς και άλλα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων.
Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.