Ξεκίνησε η γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε η γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης

«Σκεφτόμαστε τη δημιουργία και δεύτερου αμπελιού» δήλωσε ο δήμαρχος

Η γιορτή του τρύγου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην περιοχή του Καυτανζογλείου, στην «καρδιά» της πόλης. Υπάλληλοι της υπηρεσίας Πρασίνου και εθελοντές πολίτες μαζεύτηκαν στον καταπράσινο χώρο για να μαζέψουν τα λευκά σταφύλια των ποικιλιών μαλαγουζιά και ρομπόλα, τα οποία στη συνέχεια θα οινοποιηθούν στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου.

Με κλαδευτήρια στα χέρια και παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, συγκεντρώθηκαν οι λευκές ποικιλίες, ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει η συγκομιδή των κόκκινων, του ξινόμαυρου και του αγιωργίτικου. Εκτιμάται πως το αμπέλι θα «δώσει» πάνω από έναν τόνο σταφύλια και από 400 έως 600 φιάλες κρασιού με την επωνυμία «Γοργόνα».

Ο κ. Αγγελούδης, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από την εικόνα του αστικού αμπελώνα και το πώς «αγκαλιάστηκε» από τους κατοίκους, ανακοινώνοντας πως υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία και δεύτερου αμπελιού στην πόλη.

«Σήμερα, με τον τρύγο στέλνουμε το μήνυμα ότι μέσα στα κέντρα των πόλεων, γύρω από τις πολυκατοικίες, μπορούν να ξεφυτρώνουν και να αναπτύσσονται τέτοιου είδους περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Το σκεφτόμαστε για δεύτερο αμπέλι. Να γίνει οργανωμένα, όπως έγινε το 2013 επί διοίκησης Μπουτάρη». Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, το 2015 υπήρξαν βραβεύσεις για τον αμπελώνα, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και επισκεπτών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, υποστήριξε πως μπορεί η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες να έφεραν φέτος τον τρύγο νωρίτερα χρονικά, ωστόσο εκτιμάται πως η παραγωγή θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι και πως το κρασί που θα εμφιαλωθεί στα μπουκάλια θα είναι ιδιαιτέρως καλό.