Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές είπαν «όχι» στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές είπαν «όχι» στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία

«Στοπ στην άκρα δεξιά»

«Στοπ στην άκρα δεξιά» φώναξαν χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη 7/8, το βράδυ σε πόλεις της Βρετανίας, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ταραχές της άκρας δεξιάς που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα ως αντίδραση για τον φόνο τριών κοριτσιών.

Από το πρωί χθες, οι δυνάμεις της τάξης εξέφραζαν φόβους για δεκάδες νέες ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές διαδηλώσεις και για πιθανές εκρήξεις βίας, ιδιαίτερα εναντίον τζαμιών και ξενοδοχείων που φιλοξενούν μετανάστες.

Όμως χθες το βράδυ, έπειτα από μία εβδομάδα συγκρούσεων, «οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντιτάχθηκαν στους κακοποιούς», όπως γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της η ταμπλόιντ «The Daily Mail».

Στο βορειοανατολικό Λονδίνο, όπου εκφράζονταν φόβοι για διαδήλωση της άκρας δεξιάς στο Γουόλθαμστοου, ήταν χιλιάδες, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέλη της ένωσης «Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό» (Stand Up To Racism) και κάτοικοι, μερικοί από τους οποίους είχαν φέρει μια παλαιστινιακή σημαία, κρατούσαν πλακλάτ που έγραφαν «Στοπ στην άκρα δεξιά» και «Πρόσφυγες, καλωσορίσατε».

 

«Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος»

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να είσαι παρών για τους φίλους σου και τους γείτονές σου», είπε η 58χρονη Σάρα Τρεσίλιαν.

«Θέλω να ευχαριστήσω τις κοινότητές μας που συγκεντρώθηκαν απόψε στην πρωτεύουσα και έδειξαν ένα πνεύμα κοινότητας», αντέδρασε σε ανακοίνωσή της ο Άντι Βαλεντάιν, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Στο Μπέρμιγχαμ (κεντρική Αγγλία), εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κέντρο αρωγής στους μετανάστες. Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Μερικοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Στο Μπράιτον, 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση «ειρηνική», σύμφωνα με την Αστυνομία.

Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ (δυτικά), το Λίβερπουλ (βόρεια) κοντά σε ένα κτίριο μιας ένωσης αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ (βόρεια), το Νιουκάσλ (βόρεια) και την Οξφόρδη (κέντρο) και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Ωστόσο, υπήρξαν σποραδικές εντάσεις, όπως στο Όλντερσοτ (νότια), όπου το πρακτορείο ειδήσεων PA μεταδίδει ότι η αστυνομία χρειάστηκε να παρεμβληθεί ανάμεσα σε αντιρατσιστές διαδηλωτές και μια ομάδα ανθρώπων που φώναζαν «Σταματήστε τα σκάφη» – μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με φουσκωτά από τη Μάγχη.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, χαιρέτησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ τη δουλειά των αστυνομικών που είναι παρόντες στο πεδίο «για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινότητες».

Οι συγκεντρώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει τους ταραχοποιούς ότι δεν θα τους επιτραπεί να επαναλάβουν τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Περισσότερα από 400 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερα από 120 άτομα, σύμφωνα με την εισαγγελία. Οι πρώτες καταδίκες έχουν επίσης ανακοινωθεί.

«Ιδού πώς αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση», έγραψε στο X ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα ότι θα επιδειχθεί αυστηρότητα σε βάρος των ταραχοποιών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, Ματ Τζιουκς προειδοποίησε ότι οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επικαλεσθούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για ορισμένα βίαια επεισόδια.

 

Εδώ και μία εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με σκηνές ρατσιστικής βίας που προκλήθηκαν αρχικά από την κυκλοφορία φημών, οι οποίες διαψεύσθηκαν, για το προφίλ του δράστη της δολοφονίας τριών κοριτσιών, ηλικίας από 6 ως 9 ετών, στο Σάουθπορτ (βορειοδυτική Αγγλία).

Ο ύποπτος παρουσιάσθηκε ως αιτών άσυλο και μουσουλμάνος, ενώ στην πραγματικότητα έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Έκτοτε, τζαμιά και ξενοδοχεία έγιναν στόχος επιθέσεων κατά τη διάρκεια ταραχών, ενώ δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως αυτή την εβδομάδα θα κινητοποιηθούν 6.000 επιπλέον αστυνομικοί εξειδικευμένοι στην αποκατάσταση της τάξης και ότι θα διατεθούν 567 θέσεις σε φυλακές για τον εγκλεισμό των ταραχοποιών.

Δημοσκόπηση της Savanta που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, δείχνει ότι το 67% των Βρετανών ανησυχούν για την άνοδο της άκρας δεξιάς. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη YouGov, η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για το 51% των ερωτηθέντων, ποσοστό πρωτοφανές εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.