Δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν περιμένουν οι ΗΠΑ
Η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν, αφού αξιωματούχοι στην Τεχεράνη ζήτησαν από το Κρεμλίνο τα όπλα, σύμφωνα με Iρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.
Η αναφορά έρχεται καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, είπε στον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τις σχέσεις με τον «στρατηγικό εταίρο της Ρωσία».
«Η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που στάθηκαν δίπλα στο ιρανικό έθνος σε δύσκολες στιγμές», είπε ο Πεζεσκιάν στον Σεργκέι Σόιγκου, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι τους New York Times.
Σε περαιτέρω σχόλια που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Σοϊγκού, ο Πεζεσκιάν είπε ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα «είναι ξεκάθαρα παραδείγματα παραβίασης όλων των διεθνών νόμων και κανονισμών».
Η Ρωσία, η οποία έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη Χαμάς και τις συμμαχικές ομάδες της, καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Οι κοινές θέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας «στην προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου σίγουρα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη», φέρεται να είπε ο Πεζεσκιάν.
Το πιο πιθανό σενάριο για τα αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ
Δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν περιμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφεραν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται η Jerusalem Post. Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.
H απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη «στη διαδικασία σχεδιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν τη Δευτέρα από την ομάδα εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνει η επίθεση, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι προετοιμάζονται για να αποκρούσουν τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις και ασκούν διπλωματική πίεση στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινά τους για τις δολοφονίες που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Βηρυτό και την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στους ομολόγους του της G7 την Κυριακή ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ασφαλείας που πραγματοποίησαν ο Μπάιντεν και η Χάρις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη εκτίμηση.
Ο Μπάιντεν και η Χάρις φέρεται να ενημερώθηκαν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει δύο κύματα επιθέσεων – ένα από τη Χεζμπολάχ και ένα από το Ιράν και διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζει.
Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ποιος θα επιτεθεί πρώτος και τι είδους επίθεση προτίθεται να πραγματοποιήσει ο καθένας, δήλωσαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη «στη διαδικασία σχεδιασμού» και ότι τόσο η Τεχεράνη όσο και η Βηρυτός συζητούν τι ακριβώς θα κάνουν.
Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.
Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πάντως ορκίστηκε πως θα αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, που υπήρξε το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.