Νίκος Ανδρουλάκης: «Επιμολύνουν τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Επιμολύνουν τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης»

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποκλοπών

«Τα τελευταία δύο χρόνια εξελίσσεται στη χώρα μας ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, το οποίο όσο και να προσπαθούν κάποιοι από την πρώτη στιγμή να μειώσουν τη σημασία του, δεν μπορούν να αποκρύψουν το βαρύ πλήγμα που έχει προκαλέσει στους ανεξάρτητους θεσμούς και το κράτος δικαίου της χώρας» αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα»

«Τις προηγούμενες ημέρες έγινε ακόμη ένα βήμα προς την υποβάθμιση των θεσμών μας, που εκθέτει για άλλη μια φορά την πατρίδα μας. Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί "σύμπτωση" το γεγονός ότι η ΕΥΠ και το Predator παρακολουθούσαν τους ίδιους στόχους με αποτέλεσμα αυτό το σκέλος της υπόθεσης να περάσει στο αρχείο. Είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού το ότι γράφτηκε άλλη μία μαύρη σελίδα για την ελληνική δημοκρατία, που μάς απομακρύνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» προσθέτει.

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών διαθέτει τις εξής τρεις αλληλένδετες διαστάσεις:

«Αρχικά, είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα εξήγαγε το παράνομο λογισμικό Predator προς αφρικανικά κράτη, επειδή το Ισραήλ απαγορευόταν να το κάνει απευθείας. Με την υπογραφή του σημερινού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Εξυπηρετήθηκαν, δηλαδή, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με μια εντυπωσιακή αδιαφορία για το γεγονός ότι μια χώρα με φιλελεύθερη κυβέρνηση εξάγει παράνομο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών σε αυτά τα κράτη.

Κατά δεύτερον, πρόκειται για ένα σκάνδαλο παρακολούθησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς παρακολουθούνταν την ίδια στιγμή από μυστικές υπηρεσίες και ιδιώτες, στελέχη της αντιπολίτευσης, Υπουργοί της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, εισαγγελείς, ακόμα και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων!

Τέλος, κατέστη σαφές ότι έχουμε να κάνουμε και με ένα σκάνδαλο συγκάλυψης. Πρώτα η Νέα Δημοκρατία με τη βοήθεια του κ. Βελόπουλου άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ για να ανακόψει τον έλεγχο της. Έπειτα, η ΕΥΠ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που πετύχαμε με τον νομικό μας αγώνα, και όριζε να ενημερωθώ εγγράφως για τον τυπικό λόγο της παρακολούθησης μου».

«Τώρα», προσθέτει στη συνέχεια του άρθρου του, «έχουμε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως αποτέλεσμα μιας προσχηματικής έρευνας με καρμπόν καταθέσεις, χωρίς να ερωτώνται οι πρωταγωνιστές ούτε καν για τους λόγους της παρακολούθησης, με αφαίρεση της δικογραφίας από τους δύο νεότερους εισαγγελείς και προσκόμματα στην ανεξάρτητη έρευνα. Η αρχειοθέτηση, όμως, δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο εντολέας της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού».

«Προσβάλλει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας η ύπαρξη ενός παρακρατικού μηχανισμού. Η κατάσταση όμως χειροτερεύει, όταν στελέχη της κυβέρνησης αποκαλούν "πρωτοφανή επίθεση στη δικαιοσύνη και το πολίτευμα της χώρας" τον δημοκρατικό έλεγχο της εξουσίας, την κριτική στη δικαστική απόφαση και την αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς, παρακολούθησης και συγκάλυψης. Εκείνοι που επιτέθηκαν με θράσος στις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνουν λόγο ξανά για "συμφέροντα" πίσω από την αποκάλυψη του σκανδάλου, απαιτούν να τους ζητήσουμε «συγγνώμη» και επιδιώκουν με σοφιστείες και στρεψοδικίες να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Δυστυχώς, μπροστά στην ανάγκη τους να κρατηθούν στην εξουσία, ο φιλελευθερισμός τους πάει περίπατο» υπογραμμίζει ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Πριν λίγες μέρες προσέφυγα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη μη συμμόρφωση της ΕΥΠ με την απόφαση του ΣτΕ. Ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, η νομική μου ομάδα ετοιμάζει τρίτη προσφυγή στο Ε.Δ.Δ.Α. για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη λόγω της πλημμελούς έρευνας και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Πρέπει όμως να γίνει σαφές και κατανοητό ότι ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με δική μου πρωτοβουλία, δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, αλλά ένα ζήτημα που αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα. Μετά από πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει τους δημοκρατικούς αγώνες του ελληνικού λαού επιτρέποντας αυτή τη θεσμική εκτροπή» αναφέρει ακόμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τονίζει καταλήγοντας στο άρθρο του:

«Όσοι επένδυσαν στο ηθικό και πολιτικό μου λιντσάρισμα διαρρέοντας απίστευτες και ντροπιαστικές θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και να με αναγκάσουν να κάνουν πίσω, δεν κατάλαβαν ότι το χρέος μου απέναντι στον λαό και την πατρίδα είναι μεγαλύτερο από το πολιτικό τους μέγεθος.

Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει η ώρα που θα τιμωρηθούν ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις πραγματικές και βαρύτατες ευθύνες τους».