«Κόλαση επί Γης» η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ – Παλαιστίνιος μαχαίρωσε θανάσιμα γυναίκα στη Χολόν

«Κόλαση επί Γης» η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ –  Παλαιστίνιος μαχαίρωσε θανάσιμα γυναίκα στη Χολόν

Οι ΗΠΑ στέλνουν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/8 πως εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

 

«Στην υποστήριξη του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και στη στήριξη της γενναίας και έντιμης αντίστασής του, και ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού στα σταθερά χωριά του νότου και σε ασφαλή σπίτια, ειδικά στις επιθέσεις που στόχευσε τα χωριά Kafr Kila και Deir Siryan και τραυμάτισε πολίτες, η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον νέο οικισμό Beit Hillel στο πρόγραμμα των πυρών της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες Katyusha», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

 

Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά πλοία και μοίρα μαχητικών στην περιοχή σηματοδοτεί ίσως τη μεγαλύτερη κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αεροπλάνων προς τη Μέση Ανατολή προειδοποιώντας τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε την ανάπτυξη στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» και των πλοίων συνοδείας του για να διασφαλιστεί ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στην περιοχή. Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το «USS Theodore Roosevelt», βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν την Παρασκευή και συνοδευόταν από πολλά άλλα πολεμικά πλοία μετά την πρόσφατη αποχώρησή τους από τον Περσικό Κόλπο, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μία ισραηλινή νεκρή από μαχαιριές Παλαιστινίου στη Χολόν

Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σημειώθηκε επίθεση από Παλαιστίνιο με μαχαίρι στη Χολόν, προάστιο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα μία ηλικιωμένη γυναίκα να πέσει νεκρή και τρεις ακόμη άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά.

Ο δράστης, που μαχαίρωσε τα θύματα κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων και ένα πάρκο, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και σκοτώθηκε. «Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διενεργούν εκτεταμένες έρευνες με ελικόπτερο και άλλα μέσα», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, οι δυτικές κυβερνήσεις κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο -όπου εδρεύει το ισχυρό κίνημα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν- και οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις.

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση

Η δολοφονία αυτή την εβδομάδα του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, προκάλεσε όρκους εκδίκησης από το Ιράν και τον αποκαλούμενο «άξονα της αντίστασης».

 

Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν από τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία έχουν ήδη εμπλακεί στον σχεδόν 10μηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Το Σάββατο το Ισραήλ αντάλλαξε και πάλι πυρά με τη Χεζμπολάχ, πραγματοποίησε μια φονική επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έπληξε ένα σχολικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας σε μια επίθεση που η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του εδάφους που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 17 ανθρώπους.

Πολυάριθμα σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια εκτοπισμένων έχουν πληγεί σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, με το Ισραήλ να επιμένει ότι οι εγκαταστάσεις είχαν χρησιμοποιηθεί από μαχητές. Η Χαμάς αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές για στρατιωτικές δραστηριότητες.

 

Ο Χανίγια κηδεύτηκε την Παρασκευή στο Κατάρ, όπου είχε την έδρα του. Το Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται από τη Χαμάς, το Ιράν και άλλους ότι πραγματοποίησε την επίθεση, δεν την έχει σχολιάσει άμεσα. Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει από τη Χεζμπολάχ να χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ και να μην περιορίζεται πλέον σε στρατιωτικούς στόχους.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Μέση Ανατολή για την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ και την υπεράσπιση του Ισραήλ. Είπε ότι θα αναπτυχθεί μια ομάδα κρούσης με επικεφαλής το USS Abraham Lincoln, καθώς και καταδρομικά και αντιτορπιλικά με δυνατότητα άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων και μια νέα μοίρα μαχητικών.

Ο Μπάιντεν ελπίζει πως το Ιράν δεν θα υλοποιήσει τις απειλές του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πιστεύει ότι το Ιράν θα υποχωρήσει. «Το ελπίζω», δήλωσε. «Δεν ξέρω».

Λίγο αργότερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βορειοϊσραηλινού οικισμού Μπέιτ Χιλέλ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι περίπου 30 βλήματα είχαν εκτοξευθεί από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ, με τα περισσότερα από αυτά να καταρρίπτονται και να μην αναφέρονται τραυματισμοί.

Πλήθη χιλιάδων συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Μαρόκο, την Ιορδανία και την Τουρκία για να καταγγείλουν τη δολοφονία του Χανίγια και να δείξουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, ανέφεραν ανταποκριτές του AFP.

 

Η δολοφονία του συγκαταλέγεται σε μια σειρά επιθέσεων από τον Απρίλιο που έχουν εντείνει τους φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

Πάντως, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν στις 12 με 13 Αυγούστου, στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, την ιρανική επίθεση, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το ερώτημα είναι αν το Ιράν θα ενεργοποιήσει τους συμμάχους του στην περιοχή με ενδεχόμενο τα αντίποινα εκτός από την Τεχεράνη να έρθουν από την Υεμένη, το Ιράκ ή τη Συρία.