Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Καναδάς έβγαλε εκτός την Ισπανία και αναπτέρωσε τις ελπίδες της εθνικής μας ομάδας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Καναδάς έβγαλε εκτός την Ισπανία και αναπτέρωσε τις ελπίδες της εθνικής μας ομάδας

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περιμένει νίκη αύριο της Σερβίας επί του Νότιου Σουδάν για να προκριθεί στους «8» ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων

Η Ισπανία δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, παρά το γεγονός ότι κέρδισε την εθνική μας, που ελπίζει ακόμα ότι μπορεί να βρεθεί στους «8», ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων, αρκεί αύριο Σάββατο 3 Αυγούστο η Σερβία να κερδίσει το Νότιο Σουδάν.

Ο πρώτος όμιλος ολοκληρώθηκε με τριπλή ισοβαθμία, με την Αυστραλία να τερματίζει στη δεύτερη θέση και την Ελλάδα στην τρίτη. Ουραγός η πρωταθλήτρια Ευρώπης λόγω των διαφορών στα μεταξύ τους παιχνίδια. Η «φούρια ρόχα» γνώρισε τον αποκλεισμό από έναν Ισπανό, τον προπονητή Ζόρντι Φερνάντεθ, ο οποίος με ρεκόρ 3-0 οδήγησε τον Καναδά στην πρωτιά και τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έντονες οι διακυμάνσεις του σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού. Οι Καναδοί είχαν το πάνω χέρι στο πρώτο μισό και βρέθηκαν να προηγούνται με 12-6 στο 5′. Όμως, με πρωταγωνιστή τον Γιουλ, η Ισπανία το γύρισε και προσπέρασε με 17-14 και τελικά η περίοδος έκλεισε με τις δύο να είναι ισόπαλες στους 19 πόντους, με τον Λορένζο Μπράουν να σκοράρει με δίποντο στην εκπνοή. Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν μία άλλη ιστορία και τα πράγματα στο παιχνίδι εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Οι Καναδοί ανέβασαν πάρα πολύ την παραγωγικότητά τους και κατάφεραν να “χτίσουν” μία σημαντική διαφορά, με επιμέρους σκορ 30-19. Το σύνολο του Σέρτζιο Σκαριόλο μείωσε σε 40-36 στο 18′, όμως το κομβικό σημείο ήταν στη συνέχεια, όταν οι τυπικά γηπεδούχοι έτρεξαν σερί 7-0 και βρέθηκαν στο +11 (47-36), πηγαίνοντας στην ανάπαυλα με το σκορ στο 49-38.

Εμφανώς βελτιωμένη στο αμυντικό κομμάτι εμφανίστηκε η Ισπανία στο ξεκίνημα του δευτέρους μέρους, αλλά δεν μπορούσε να βρει λύσεις επιθετικά. Οι επιθέσεις κοντά στο καλάθι δεν λειτούργησαν καθόλου καλά για την “φούρια ρόχα”, που σημείωσε μόλις δύο δίποντα σε ολόκληρη την τρίτη περίοδο. Κατάφερε όμως να μειώσει τη διαφορά με μακρινά σουτ. Δύο τρίποντα του Αμπρίνες κι ένα του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, έβαλαν ξανά τους Ισπανούς στο παιχνίδι, με το τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 64-56. Οι Καναδοί προσπάθησαν να ξεφύγουν στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, όμως ο Μπριθουέλα εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστής για τους Ισπανούς. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα πέτυχε εννέα πόντους σε λιγότερο από τρία λεπτά και το 66-56 έγινε 68-65, με τον ίδιο να είναι ο μόνος που σκόραρε για τους τυπικά φιλοξενούμενους σ’ αυτό το διάστημα. Ο Καναδάς έφθασε στο +9 (76-67) στο 35′, αλλά οι πρωταθλητές Ευρώπης έβγαλαν και πάλι αντίδραση. Ο Αμπρίνες με 1/2 βολές μείωσε σε 82-80 στα 50 δευτερόλεπτα και στα 39” ο Μπάρετ έγραψε το 85-80. Ο Γιουλ πέτυχε ένα μεγάλο σουτ για το 86-85, όμως απέμεναν μόλις 3 δευτερόλεπτα και ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ έβαλε τις βολές και “κλείδωσε” τη νίκη για τη χώρα του.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 49-38, 64-56, 88-85.