Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Καταγγελία αθλήτριας του Τριάθλου – «Ένιωσα και είδα να επιπλέουν πράγματα που δεν έπρεπε να σκεφτόμαστε»

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Καταγγελία αθλήτριας του Τριάθλου – «Ένιωσα και είδα να επιπλέουν πράγματα που δεν έπρεπε να σκεφτόμαστε»

«Ο Σηκουάνας είναι βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να λένε ότι η ασφάλεια των αθλητών αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό είναι μπούρδες!»

Σάλος έχει ξεσπάσει με την ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα, όπου οι αθλητές Τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 έχουν ήδη μια δυσάρεστη εμπειρία, καθώς όπως καταγγέλλουν, κινδυνεύουν από πολλαπλές ασθένειες.

Η βελγίδα αθλήτρια Ζολιέν Βερμέιλεν μοιράστηκε την αηδιαστική εμπειρία της από το κολύμπι στον Σηκουάνα, καθώς κατακεραύνωσε τους αξιωματούχους, που ισχυρίστηκαν ότι ο μολυσμένος ποταμός ήταν αρκετά ασφαλής για να κολυμπήσει κανείς. Η Βερμέιλεν δήλωσε, ότι ένιωσε να κολυμπά ανάμεσα σε πράγματα στο νερό κατά τη διάρκεια της κολύμβησης των 1.500 μέτρων στον εμβληματικό γαλλικό ποταμό στην αρχή του τριάθλου γυναικών την Τετάρτη. «Ενώ κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα, που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πάρα πολύ», δήλωσε στο φλαμανδικό τηλεοπτικό κανάλι VTM, σύμφωνα με το Metro.

Η βελγίδα αθλήτρια τερμάτισε στην 24η θέση. Είπε ότι είχε καταπιεί πολύ νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα και ανησυχούσε για το τι θα έκανε στο σώμα της. Οι γυναίκες βούτηξαν στο νερό, αφού οι υπεύθυνοι έδωσαν το πράσινο φως, σηματοδοτώντας ότι το νερό ήταν καθαρό και αρκετά ασφαλές για να αγωνιστούν εν μέσω αναφορών για υψηλά επίπεδα E. coli και άλλων βακτηρίων. Τον Ιούνιο οι δοκιμές διαπίστωσαν, ότι το επίπεδο του E.coli στο νερό ήταν 10 φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το CBS News.

Το βακτήριο E.coli συνδέεται συχνά με τα κόπρανα και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και σηψαιμία. «Παρά τη βελτίωση των επιπέδων ποιότητας του νερού τις τελευταίες ώρες, οι μετρήσεις σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής εξακολουθούν να είναι πάνω από τα αποδεκτά όρια», είχαν δηλώσει οι διοργανωτές. Οι προπονήσεις που προηγήθηκαν των αγώνων στο ποτάμι, ακυρώθηκαν λόγω της ποιότητας του νερού και το τρίαθλο ανδρών αναβλήθηκε από την Τρίτη στην Τετάρτη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, οι αξιωματούχοι ανέλαβαν ένα φιλόδοξο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων υποδομών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, για τον καθαρισμό του επί μακρόν μολυσμένου Σηκουάνα. Επέμεναν ότι το κολυμβητικό τμήμα του τριάθλου και τα αγωνίσματα του μαραθωνίου κολύμβησης θα μπορούσαν να διεξαχθούν με ασφάλεια στον ποταμό.

Η Βερμέιλεν κατηγόρησε τους ίδιους αξιωματούχους, ότι επέτρεψαν στους αθλητές παγκόσμιας κλάσης να αγωνιστούν σε τόσο μολυσμένα νερά. «Ο Σηκουάνας είναι βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να λένε ότι η ασφάλεια των αθλητών αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό είναι μπούρδες!», είπε.