Πανώλη των αιγοπροβάτων: «Αν έχει εξαπλωθεί ο ιός σε άλλες μονάδες, εκεί θα υπάρχει πρόβλημα» λένε κρεοπώλες της Κρήτης

Πανώλη των αιγοπροβάτων: «Αν έχει εξαπλωθεί ο ιός σε άλλες μονάδες, εκεί θα υπάρχει πρόβλημα» λένε κρεοπώλες της Κρήτης

Ανησυχία επικρατεί στο νησί μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων σε ισάριθμες κτηνοτροφικές μονάδες

Έκδηλη είναι η ανησυχία που καταγράφεται στην αγορά κρέατος στην Κρήτη, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες σε Εθιά και Παρανύμφους στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

«Υπάρχει ανησυχία, αλλά είμαστε στο σκοτάδι. Οι δύο μονάδες, όπου βρέθηκε ο ιός της πανώλης, έχουν μπει σε καραντίνα από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Θα γίνει ό,τι προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο προς το παρόν. Αν έχει εξαπλωθεί ο ιός σε άλλες μονάδες, εκεί θα υπάρχει πρόβλημα» τονίζει με δηλώσεις του στο cretalive.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης. Ο ίδιος, παρότι εμφανίζεται καθησυχαστικός και δείχνει εμπιστοσύνη προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κρήτης και της Περιφέρειας, λέγοντας ότι «λειτούργησαν άψογα», παραδέχεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ανησυχία στους πολίτες οι οποίοι ρωτούν εάν θα σφάζονται πλέον αρνιά.

«Κανείς δε ξέρει τι θα γίνει. Αν ο ιός εξαπλωθεί, εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα» λέει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει πάντως ότι η κίνηση στα κρεοπωλεία δεν έχει μειωθεί προς το παρόν «αλλά ακόμα είναι στο σκοτάδι τα πάντα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι, αν γίνουν οι διαδικασίες όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα, θα λειτουργήσουν όλα άψογα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Περιφέρεια έκαναν ό,τι προβλέπονταν». Όπως έχει επισημανθεί από τους ειδικούς επιστήμονες το τελευταίο διάστημα, ο άνθρωπος δεν επηρεάζεται άμεσα η έμμεσα από τον ιό μέσω της κατανάλωσης προϊόντων.

Σχετικά με το αν θα υπάρχει άνοδος στις τιμές ο κ. Ντουράκης τονίζει πως αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται άνοδος των τιμών. Αν ενταθεί όμως το πρόβλημα στις επόμενες ημέρες αυτό δεν μπορούν να το γνωρίζουν, σημειώνει λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι πάει στο σφαγείο ελέγχεται 100% με δείγματα και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κυκλοφορήσει στην αγορά ο ιός σε σφαγμένο κρέας. Ο κόσμος να προσέχει από το σύντεκνο, τον κουμπάρο και να εμπιστεύεται τα αδειοδοτημένα καταστήματα».

Στην ερώτηση γιατί έπρεπε να έρθουν στην Κρήτη εισαγόμενα αιγοπρόβατα από την Γαλλία, εφόσον, όπως και ο ίδιος επιβεβαιώνει, υπάρχει υπερεπάρκεια στο νησί, ο πρόεδρος των κρεοπωλών απαντά ότι: «Τα εισαγόμενα αιγοπρόβατα ήρθαν από την Γαλλία με νόμιμες διαδικασίες για τη βελτίωση ράτσας. Όμως ο μεταφορέας αντί να τα πάει στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στα Οινόφυτα, τα πήγε στη Λάρισα και εκεί μεταδόθηκε ο ιός. Δεν έπρεπε να μείνουν σε τυχαίο χώρο, αλλά στον Ειδικό Σταθμό που είναι απολυμασμένος».