Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ

Συμβολική επιμνημόσυνη δέηση διοργανώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και στην Αγία Σοφία

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Ντόχα του Κατάρ, μετά τη δολοφονία του στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Οι πενθούντες παρατάχθηκαν για κηδεία μέσα στο τέμενος Ιμάμ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ουαχάμπ, ενώ άλλοι προσεύχονταν σε χαλάκια έξω, σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Αχμάντ αλ Θανί, και ο πατέρας του Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, παρευρέθηκαν στην πρώτη σειρά μπροστά από το φέρετρο του Ισμαήλ Χανίγια. Ανάμεσα στο πλήθος των χιλιάδων πιστών στην προσευχή ήταν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ και υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θανί.

Νωρίτερα οι ηγέτες της Χαμάς, Χαλέντ Μασάαλ, Μπασέμ Ναΐμ και Μούσα Αμπου Μαρζούκ, καθώς και ο αρχηγός της Παλαιστίνιας Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιγιάντ Ναχάλα, υποδέχθηκαν τη σορό στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα. Η δημόσια τελετή περιελάμβανε δοξολογία, κήρυγμα και ταφή μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι παρευρισκόμενοι κυμάτισαν παλαιστινιακές σημαίες και κασκόλ μέσα στο τέμενος και φώναξαν συνθήματα, όπως: «Με πνεύμα και αίμα θα σε λυτρώσουμε, Σαχίντ», «Με πνεύμα και αίμα θα σε λυτρώσουμε, Αλ-Ακσά», αλλά και «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το Ισραήλ». Χιλιάδες από όσους δεν κατάφεραν να μπουν στο τζαμί για την κηδεία συγκεντρώθηκαν από έξω και φώναξαν συνθήματα.

Η Τουρκία και το Πακιστάν κήρυξαν ημέρα πένθους την Παρασκευή προς τιμήν του Χανίγια, ενώ η Χαμάς ζήτησε να πραγματοποιηθούν «πορείες οργής από κάθε τζαμί» μετά την προσευχή της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Χανίγια. Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε συμβολική επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής της Παρασκευής. Ωστόσο, οι αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι επρόκειτο να παραστεί και ο πρόεδρος Ερντογάν, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως, στην προσευχή στην Αγιά Σοφιά παρέστη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς, που εμφανίστηκε στο κήρυγμά του κρατώντας ένα σπαθί.