Μυτιλήνη: Ανακαλύψτε το λίκνο των τεχνών αλλά και του ούζου που σαγηνεύει κάθε ταξιδιώτη

Μυτιλήνη: Ανακαλύψτε το λίκνο των τεχνών αλλά και του ούζου που σαγηνεύει κάθε ταξιδιώτη

Ξεχωριστές διακοπές στο νησί της Σαπφούς, που λάτρεψε ο Ελύτης και σίγουρα κι εσείς!

«Ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους. Μιλώ για το νησί, που αργότερα, όταν κατοικήθηκε, ονομάστηκε Λέσβος», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο μελέτημά του «Ο ζωγράφος Θεόφιλος», για το νησί των προγόνων του, που ο ίδιος λάτρεψε σε τέτοιο βαθμό, ώστε όλοι πιστεύουν ότι και ο ίδιος ο ποιητής μας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον τόπο αυτό.

Και αλήθεια, δεν ξέρουμε άλλο μέρος που να σαγηνεύει τον ταξιδιώτη από την πρώτη κιόλας επαφή. Από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου στη Μυτιλήνη, αισθάνεσαι όλη αυτή τη μαγεία του νησιού της Σαπφούς, της «δέκατης μούσας», όπως αποκάλεσε ο Πλάτων την υπέροχη ποιήτρια της αρχαιότητας. Η Λέσβος των λόγιων και των καλλιτεχνών, όπως ο Θεόφραστος, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης, ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία της.

Αυθεντική, μοναδική, υπέροχη, πολύτιμη, σαγηνευτική, είναι δύσκολο να την περιγράψεις με λόγια. Από τα γραφικά χωριά της που στέκουν απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι τις δαντελωτές τις ακτές και τα λαχταριστά εδέσματά της, η Μυτιλήνη αξίζει μια επίσκεψη πολυήμερη, χορταστική για να ανακαλύψετε όλα της τα κάλλη, μυστικά και φανερά. Και είναι σίγουρο πως αυτές οι διακοπές θα σας μείνουν αξέχαστες.

Ανακαλύπτοντας τη Λέσβο

Η σαγηνευτική πρωτεύουσα

Λένε πως η πρώτη εντύπωση μετράει και σίγουρα, η Μυτιλήνη, η πρωτεύουσα του νησιού θα σας αφήσει τις καλύτερες, από την πρώτη κιόλας επαφή. Αμφιθεατρικά χτισμένη, στέκει επιβλητική με τα πολυάριθμα αρχοντικά της που φανερώνουν και την οικονομική ευρωστία που έζησε ο τόπος στο παρελθόν.

Ανακαλύψτε την καλύτερα, περπατώντας στα στενά της και τα βήματά σας σίγουρα θα σας φέρουν σε πολλά από τα αξιοθέατά της: στο «Άγαλμα της Ελευθερίας», στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αλλά και σε σημαντικά οθωμανικά μνημεία, όπως το Γενί και το Τσαρσί τζαμί.

Στο βόρειο μέρος της πόλης, ανάμεσα σ’ έναν καταπράσινο πευκώνα και στη θάλασσα υψώνονται τα απομεινάρια του κάστρου της Μυτιλήνης, το οποίο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Η βόλτα στην προκυμαία θα σας χαρίσει μια άλλη οπτική γωνία προς όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια, ενώ η οδός Ερμού με τα εμπορικά καταστήματα, τα παλαιοπωλεία και τα ταβερνάκια αποτελεί πάντα αφορμή για μια στάση. Οι λάτρεις της τέχνης επιβάλλεται να αφιερώσουν λίγες ώρες και στο μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου αλλά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με έργα παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών. Κι εννοείται πως το βράδυ υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλές επιλογές για να διασκεδάσετε.

Μόλυβος, η διαμαντόπετρα της Λέσβου

Η δεύτερη στάση επιβάλλεται να είναι στον ξακουστό Μόλυβο ή αλλιώς, το πιο όμορφο χωριό του νησιού. Μάλιστα, ο σπουδαίος Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει πει για το χωριό που λατρεύει και για χάρη του έγραψε και τραγούδι πως: «ο Μόλυβος είναι η διαμαντόπετρα της Λέσβου».

Και από τις πρώτες βόλτες σε αυτό, θα το διαπιστώσετε. Αφήστε το μάτι σας να γαληνέψει πάνω στα σπίτια από πέτρα και ξύλο, κάντε μια στάση στα γραφικά του καφενεία και τα ουζερί και ανεβείτε στο περήφανο, βυζαντινό κάστρο για μια θέα που θα σας «κόψει» την ανάσα.

Στο πάρκο του Μολύβου θα δείτε το παλιό εργοστάσιο ελαιουργίας που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ το μικρό ψαρολίμανο με τα καΐκια και τις τράτες θα σας μεταφέρει νοητά σε μια άλλη εποχή. Τα σοκάκια του, όχι τυχαία, έχουν ψηφιστεί αρκετές φορές από τα «ωραιότερα στον κόσμο», ενώ από το 1965 έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός.

Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά και άλλα περισσότερα όμορφα χωριά του νησιού, προτείνουμε ενδεικτικά μια βόλτα από το Πλωμάρι -την πραγματική πρωτεύουσα του ούζου- με την εντυπωσιακή κεντρική αγορά, τον διατηρητέο οικισμό της Αγιασού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, αλλά και τον Μανταμάδο που είναι διάσημος για τα φρέσκα τυροκομικά προϊόντα και τα κεραμικά του.

Οι υπέροχες παραλίες

Η Μυτιλήνη αποτελεί υπέροχο προορισμό για κάθε εποχή! Αν όμως βρεθείτε εκεί το καλοκαίρι, τότε οι παραλίες της είναι ο τέλειος προορισμός για να σβήσετε την κάψα του ήλιου. Μια βουτιά στη Σκάλα Ερεσού είναι επιβεβλημένη, ενώ στην υπέροχη Εφταλού θα ζήσετε την εμπειρία των φυσικών, ιαματικών λουτρών.

Στο Τάρτι στον κόλπο Γέρας θα ψαρέψετε και θα φάτε φρέσκα θαλασσινά στα ταβερνάκια, ενώ οι surfers θα προτιμήσουν την παραλία της Φανερωμένης. Για οικογένειες είναι ιδανική η Πέτρα, η Άναξος, αλλά και η οργανωμένη παραλία Τσαμάκια κοντά στην πόλη του νησιού. Όσοι δε, προτιμούν την απομόνωση, θα λατρέψουν τις παραλίες ΤσόνιαΧρούσοΧρυσή Ακτή και Άντισσα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο απολιθωμένο δάσος του κόσμου

Μήπως αναζητάτε ένα θέαμα που παρόμοιό του δεν υπάρχει; Τότε, κατευθυνθείτε προς το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα από τα ωραιότερα, παλαιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο.

Το προστατευόμενο από την Unesco γεωπάρκο έχει έκταση 150.000 τ.μ. με εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς δέντρων και ηφαιστειακά πετρώματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχηματίστηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο νησί, περίπου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Ούζο ευφραίνει καρδίαν!

Με τόσες βόλτες, σίγουρα θα πεινάσατε! Ευτυχώς, για εσάς η Λέσβος αποτελεί έναν πρώτης τάξεως γαστρονομικό προορισμό. Έτσι, όπου κι αν βρεθείτε στο νησί, θα απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα όπως η διάσημη σαρδέλα Καλλονής, γκιουλμεζέδες, λακέρδες παστωμένες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, φάβα από μπιζέλια και υπέροχες πιατέλες από μυτιληνιά τυριά, όπως το λαδοτύρι, η φέτα και η μυζήθρα. Κι εννοείται πως όλα αυτά τα γευστικά καλούδια, θα τα απολαύσετε καλύτερα με συνοδεία ούζου, του εθνικού μας ποτού που μυρίζει Ελλάδα κι ευφραίνει καρδίαν!

Πώς θα ταξιδέψεις άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια στη Μυτιλήνη

Η όμορφη Μυτιλήνη έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη, ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξει να την επισκεφτεί. Πλέον, δε, το πλήρως ανανεωμένο αεροδρόμιό της μεταμορφώνει κάθε επίσκεψη σε υπέροχη εμπειρία. Μέσα από την επέκταση και την ανανέωση σημαντικών υποδομών, αλλά και το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Μυτιλήνης, η ασφάλεια και άνεση σας είναι διασφαλισμένη, ώστε να ξεκινήσετε και να κλείσετε με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας εκεί.

Μήπως, λοιπόν, να κλείσετε σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σας για Μυτιλήνη; Τα ουζερί, οι υπέροχες θέες και τα γραφικά της στενά σας περιμένουν!

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ήξερες ότι

  • Η Fraport Greece αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι και το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης σε σχέση με τη συνολική κίνηση, από 17% το 2016 σε 25% το 2023.
  • Το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 435,996 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθμός τους έφτασε σε 497,499 επιβάτες
  • Η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο και η Πολωνία είναι οι πέντε πρώτες χώρες σε κατάταξη από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες
  • Συνεργάστηκε με 12 αεροπορικές εταιρείες από 7 χώρες
  • Εξυπηρέτησε 14 συνδέσεις μεταξύ των χωρών

Όσο για το καλοκαίρι 2024;

  • Προστέθηκαν επτά νέοι προορισμοί (Τελ-Αβίβ, Μπέρμιγχαμ, Πράγα, Αάρχους, Λιουμπλιάνα, Ίνσμπρουκ, Βουκουρέστι)
  • Προστέθηκαν οκτώ νέες αεροπορικές εταιρείες (Corendon, Sunclass, Smartwings, Jet Time, Air Seven, Trade Air, Tarom, Sky Alps)

Επιπλέον…

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2024 επισκέφθηκαν το νησί 231,763 επιβάτες σε σύνολο 3,158 πτήσεων με αύξηση 15% και 7% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι διεθνείς επιβάτες αντιστοιχούσαν στο 24,4% της συνολικής κίνησης, έναντι του 18,8% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2023 (~6% αύξηση)

Κάνε πιο ευχάριστη την αναμονή σου για την πτήση

Όσο θα βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο και θα περιμένεις την πτήση σου, αφήνεις το κινητό στην άκρη (σε διακοπές βρίσκεσαι, διακόπτεις απ΄όλα, έτσι δεν είναι;) και απολαμβάνεις τη βόλτα σου στα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτό. Μπορείς να αγοράσεις σουβενίρ για τους φίλους σου, αλλά και να απολαύσεις τον καφέ σου ή το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιλογές για να περάσει η ώρα, χωρίς να το καταλάβεις.

Καταστήματα για φαγητό και καφέ στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης:

  • Γλυκάνισος
  • Γρηγόρης
  • Refill

Καταστήματα για αγορές στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης:
Hellenic Duty Free Shops

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ

Η εμπειρία της Μυτιλήνης ξεκινάει από το αεροδρόμιό της «Οδυσσέας Ελύτης»

Όσες ημέρες και αν επιλέξετε να μείνετε στη Μυτιλήνη, όποια εποχή και αν την επισκεφτείτε, το σίγουρο είναι ότι το ταξίδι αυτό, θα είναι μία συλλογή εμπειριών, εικόνων, γεύσεων, αρωμάτων και παραδοσιακών ήχων.

Μάλιστα, η Fraport Greece πραγματοποίησε εκδήλωση στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» για την ανάδειξη των εμπειριών που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες του, εμπνευσμένη από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού και την τοπική γαστρονομία

Την τελευταία Παρασκευή του Ιουνίου, 1.100 επιβάτες έλαβαν μια ευχάριστη εισαγωγή στον πλούσιο πολιτισμό του νησιού και μια γεύση από τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η Μυτιλήνη, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Εμπνευσμένοι από την κληρονομιά της Μυτιλήνης, οι επιβάτες καλωσορίστηκαν από τους μαγευτικούς ήχους μιας τοπικής ορχήστρας που έπαιζε σαντούρι. Δοκίμασαν παραδοσιακές λιχουδιές από τοπικούς παραγωγούς και έλαβαν για δώρα σαπούνι ελαιόλαδου και ένα μικρό μπουκάλι ούζο. Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η έκθεση ενός απολιθωμένου κορμού δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.