Σταμάτης Φασουλής: «Επί χούντας έγραφα ότι μου ερχόταν στο κεφάλι και θα σκεφτώ τώρα μη μου πουν ότι δεν είμαι πολιτικά ορθός;»

Σταμάτης Φασουλής: «Επί χούντας έγραφα ότι μου ερχόταν στο κεφάλι και θα σκεφτώ τώρα μη μου πουν ότι δεν είμαι πολιτικά ορθός;»

«Έπιασα τον εαυτό μου να αυτολογοκρίνεται, λέγοντας αυτό μην το γράψεις. Δεν είναι δυνατόν»

Για την πολιτική ορθότητα στην τέχνη απάντησε ο Σταμάτης Φασουλής, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Real».

Όταν ξεκινήσατε την πορεία σας, η κοινωνία ήταν διαφορετική. Τότε λέγαμε τι θα πει η γειτονιά, τώρα λέμε τι θα γραφτεί στα social…

Ενώ παλιά το κουτσομπολιό γινόταν σε μικρές ομάδες, σε κάθε γειτονιά,, τώρα γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι και κάτι άλλο που λανσάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λογοκρίνουν πια μέχρι και την τέχνη. Αυτό το woke και το πολιτικά ορθό είναι ασφυκτικό. Έπιασα τον εαυτό μου να αυτολογοκρίνεται, λέγοντας αυτό μην το γράψεις. Δεν είναι δυνατόν. Δεν σκεφτόμουν επί χούντας και έγραφα ότι μου ερχόταν στο κεφάλι και θα σκεφτώ τώρα μη μου πουν ότι δεν είμαι πολιτικά ορθός; Μη σώσω και είμαι!

Όλο αυτό γεννά μια αποστείρωση των πάντων, μια αντισηψία, ένα betadine σε όλα τα πράγματα, ακόμα και στα συναισθήματα. Δεν είναι έτσι, όμως, δεν θα βάλεις στο συναίσθημα χλωρίνη. Δεν είναι μόνο αυτό. Αρχίζουν και επεμβαίνουν στην τέχνη, απαγορεύουν βιβλία σε ορισμένες πολιτείες, λέξεις. Η ελληνική γλώσσα έχει χιλιάδες λέξεις για ένα θέμα. Δεν μπορεί να απαγορεύσεις τις μισές. Κόβεις και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Και αυτό το σεξεργάτρια παραπέμπει σε κάτι πολύ βάρβαρο, περισσότερο από την πόρνη. Η πόρνη υπάρχει και στο Ευαγγέλιο, η σεξεργάτρια δεν ξέρω αν υπάρχει στις τούνδρες. Μου θυμίζει κάτι το μεσαιωνικό.