Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια: Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια: Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ

Οργή από τον Ερντογάν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε τη «δόλια δολοφονία του αδελφού», του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

«Ο Θεός ας συμπονέσει τον αδελφό μου, Ισμαήλ Χανίγια, που έπεσε μάρτυρας έπειτα από αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση», έγραψε ο Ερντογάν στο Χ καταγγέλλοντας τη «σιωνιστική βαρβαρότητα».

«Το Ιράν θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια του φόνου του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Κατάρ καταδίκασε τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή».

Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντόχα θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Η Κίνα καταδίκασε τη «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν τη δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Λιν Τζιάν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τα παλαιστινιακά κινήματα καλούν σήμερα σε γενική απεργία.

«Τα ισλαμιστικά κινήματα στην Παλαιστίνη ανακοινώνουν γενική απεργία και πορείες οργής (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) για τη δολοφονία του μεγάλου εθνικού ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια, η οποία εγγράφεται στο πλαίσιο της τρομοκρατίας του σιωνιστικού κράτους και του πολέμου εξόντωσης (που διεξάγει)», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των παλαιστινιακών κινημάτων.

Ερντογάν: «Η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της»

Τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, του «αδελφού», του όπως τον χαρακτήρισε, Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:

«Καταδικάζω κατηγορηματικά και καταριέμαι την άνανδρη δολοφονία του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

»Αυτή η δολοφονία είναι μια αποτρόπαια πράξη που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού αγώνα, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστίνιων αδελφών μας, αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους Παλαιστίνιους.

»Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος, ωστόσο η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της, όπως έκανε μέχρι τώρα.

»Με την ισχυρότερη στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, ελπίζουμε ότι η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα και η ισραηλινή τρομοκρατία στην περιφέρειά μας θα λάβουν τέλος και η περιοχή μας και ο κόσμος θα είναι ειρηνικοί.

»Γι' αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να πιέζουμε όλες τις πόρτες και να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

»Εύχομαι το έλεος του Θεού στον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς επίθεσης- εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του, συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη και στον ισλαμικό κόσμο.

»Είθε ο Αλλάχ να τον τιμήσει με τον παράδεισο και τη δόξα Του».

Ανάλογο μήνυμα καταδίκης της δολοφονίας Χανίγια εξέδωσε νωρίτερα το πρωί και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σε μια αποτρόπαια επίθεση στην Τεχεράνη.

»Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον παλαιστινιακό λαό, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους, όπως ο Χανίγια, έχουν μαρτυρήσει για να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους υπό τη στέγη του δικού τους κράτους.

»Η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτύχει την ειρήνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά.

»Η επίθεση αυτή αποσκοπεί επίσης στην εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση.

»Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του Χανίγια, τακτικού συνομιλητή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Χανίγια δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα των δύο πλευρών προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων.

O Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσαν σήμερα πως η "δολοφονία" στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη τους, Ισμαήλ Χανίγια, θα "φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο" και θα έχει "τεράστιες συνέπειες σε όλη την περιοχή".

"Η δολοφονία αυτή", που αποδίδεται στο Ισραήλ, "θα φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο και θα έχει τεράστιες συνέπειες για όλη την περιοχή", ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, τα μέλη των οποίων εμπλέκονται σε μάχες με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ είναι σε πόλεμο με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Μέση Ανατολή ισορροπεί στο χείλος του πολέμου, δηλώνει η Ρωσία

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και οι βασικοί παίκτες συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καταδικάζοντας τη δολοφονία σε επιδρομή στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια και απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο.

"Η περιοχή ισορροπεί αυτήν την στιγμή στο χείλος μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Ναστάζιν.

"Οι πλευρές συνεχίζουν να ανεβάζουν τα στοιχήματα", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η "μανιώδης επιθυμία" των ΗΠΑ να μονοπωλούν την διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.

"Καταδικάζουμε απερίφραστα τον φόνο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ως αποτέλεσμα επίθεσης με ρουκέτα στην κατοικία του στην Τεχεράνη", δήλωσε επίσης ο Ναστάζιν, υπογραμμίζοντας ότι "είναι προφανές πως αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την πολιτική δολοφονία είχαν επίγνωση των επικίνδυνων συνεπειών που ενέχει η ενέργεια αυτή για ολόκληρη την περιοχή".

Η Ρωσία, συνέχισε, έδωσε προσοχή στο γεγονός ότι ο φόνος έγινε στο Ιράν.

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από οποιαδήποτε βήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραματική επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή και να προκαλέσουν μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση", υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε καταγγείλλει μια "απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία", σημειώνοντας ότι αυτό "θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων" και θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Ρωσία καταδίκασε επίσης σήμερα την ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο, στην οποία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκε ο Φουάντ Σουκρ, ο πλέον υψηλόβαθμος διοικητής του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και υπεύθυνος, σύμφωνα με τον στρατό, για το πλήγμα το Σάββατο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά και νέους.

"Καταδικάζουμε έντονα την στρατιωτική δράση που διεξήχθη από το Ισραήλ, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας και των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου", σημείωσε ο Ναστάζιν.

"Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή μιας απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή σε αυτό το πλαίσιο", κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.