Ντάισελμπλουμ: Πάρτε τώρα τη δόση αλλά έχουμε 4 θεματάκια για αργότερα

Εγκρίθηκε από τον ΕΜΣ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα - Την Παρασκευή το πρωί η απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα ενέκριναν οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνεδρίασής τους σήμερα στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι αύριο το πρωί οι διοικητές του ΕΜΣ θα λάβουν και τυπικά πλέον την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει «όλη τη δουλειά σε σχέση με τα προαπαιτούμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί αύριο το πρωί. Τέλος, σημείωσε πως υπάρχουν «τέσσερα πολύ μικρά θέματα», που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «αργότερα».

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η oποία έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Πηγές της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τονίζουν ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα γίνεται πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στο Λονδίνο για το τι σημαίνει η έννοια της αλληλεγγύης προς τους εταίρους.