Αλλαγή σκηνικού του καιρού τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Αλλαγή σκηνικού του καιρού τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Μετά την νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες, έρχονται βροχές σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και πάλι η θερμοκρασία, όμως ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία, μετά τις ζεστές μέρες θα έρθουν αρκετές βροχές.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι αρκετά ζεστή, όμως δε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, καθώς τα μελτέμια θα συγκρατούν τη θερμοκρασία. Μάλιστα, μέσα στον Αύγουστο, όπως σημειώνει, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για βροχές, που ίσως προκαλέσουν κάποια προβλήματα. «Σε ό,τι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον....), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης και παραθέτει ένα διάγραμμα με τις καμπύλες κύμανσης της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται να αγγίξει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές. Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.


Τις επόμενες ημέρες πάντως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς, που θα φέρουν το αίσθημα της παρατεταμένης ζέστης, ωστόσο οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα κάνουν πιο υποφερτή την κατάσταση, αλλά και επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 31 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων βροχών μικρής διάρκειας αναμένονται το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία και το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανόν τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 36 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες, οπότε στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.