Σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη εντόπισε η NASA

Σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη εντόπισε η NASA

Η προειδοποίηση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για τους γήινους

Σημάδια αρχαίας ζωής ενδέχεται να κρύβονται σε έναν βράχο που έχει σχήμα αιχμής βέλους στον Άρη, σύμφωνα με τη NASA.

«Εξωγήινοι στον Άρη δεν έχουν ακόμη βρεθεί, αλλά σημάδια ότι ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξένησε ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια υπάρχουν», ανέφερε η NASA την Πέμπτη.

Το ρόβερ Perseverance της διαστημικής υπηρεσίας εντόπισε έναν βράχο την Κυριακή που μπορεί να περιέχει ενδείξεις για το αν ο Άρης είναι ή ήταν ένας φιλόξενος πλανήτης.

Με την ονομασία Cheyava ο βράχος σε σχήμα αιχμής βέλους περιέχει προφανώς οργανικές ενώσεις, υπονοώντας ότι μπορεί να φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή, όταν το νερό έρεε στον Άρη.

Σύμφωνα με την nypost, το δείγμα βρέθηκε στο βόρειο άκρο του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας ποταμού πλάτους ενός τέταρτου του μιλίου, που είχε λαξευθεί από νερό που ορμούσε στον κρατήρα Jezero πριν από πολύ καιρό.

 

«Σχεδιάσαμε τη διαδρομή για το Perseverance για να διασφαλίσουμε ότι θα πάει σε περιοχές με προοπτική για ενδιαφέροντα επιστημονικά δείγματα», δήλωσε ο Nicola Fox, συνεργάτης διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό το ταξίδι μέσα από την κοίτη του ποταμού Neretva Vallis απέδωσε, καθώς βρήκαμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, το οποίο θα δώσει στους επιστήμονές μας τόσο πολλά για να μελετήσουν».

Το ρόβερ της NASA -στο κυνήγι για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής- διεξήγαγε πολλαπλές έρευνες στους Καταρράκτες Cheyava, τους οποίους οι επιστήμονες περιέγραψαν ως τον «πιο αινιγματικό, περίπλοκο και δυνητικά σημαντικό βράχο που έχει ερευνηθεί από την Perseverance».

Με διαστάσεις 3,2 πόδια επί 2 πόδια, οι Καταρράκτες Cheyava ξεχωρίζουν από άλλους κόκκινους βράχους στον Άρη λόγω των δεκάδων λευκών και μαύρων κηλίδων που μοιάζουν με λεοπάρδαλη.

«Οι κηλίδες περιέχουν τόσο σίδηρο όσο και φωσφορικά στοιχεία, χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε βράχους στη Γη οι οποίοι φέρουν απολιθωμένα μικρόβια στην επιφάνειά τους», αναφέρει η NASA.

 

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο μεγάλος βράχος περιέχει την απάντηση στις μακροχρόνιες ερωτήσεις των ανθρώπων.

Οι λευκοί και οι μαύροι δακτύλιοι μπορεί απλώς να προκλήθηκαν από μια χημική αντίδραση που δεν είχε καμία σχέση με ζωντανούς οργανισμούς, θεωρούν οι επιστήμονες.

Η NASA ελπίζει να φέρει δείγματα από τους Καταρράκτες Cheyava στη Γη για περαιτέρω έρευνα τα επόμενα χρόνια, αλλά στο μεταξύ προειδοποιεί τους γήινους να μην ενθουσιάζονται πολύ με τη ζωή στον Άρη.

«Άλλες εξηγήσεις για τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά εξετάζονται από την επιστημονική ομάδα και θα απαιτηθούν μελλοντικά ερευνητικά βήματα για να καθοριστεί εάν η αρχαία ζωή είναι μια σωστή εξήγηση», δήλωσε η NASA.