Δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας – Πόλος έλξης για τα φυσικά πρόσωπα καθώς οι αφορολόγητες αποδόσεις τους είχαν προσεγγίσει ακόμα και το 4%

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας – Πόλος έλξης για τα φυσικά πρόσωπα καθώς οι αφορολόγητες αποδόσεις τους είχαν προσεγγίσει ακόμα και το 4%

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέδειξε τη δυνατότητα των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις αγοράζοντας αφορολόγητα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου

Μια ακόμα δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας πραγματοποιείται σήμερα (24/7) και ήδη από χθες (23/7) τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή τους εταιρεία να εγγραφούν για γραμμάτια αξίας έως 15.000 ευρώ.

Η διάθεση συνεχίζεται σήμερα και αύριο (25/7). Στην τελευταία έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας τον Μάιο, το επιτόκιο ήταν 3,55% και σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα αλλά σαφώς παραπάνω από το 0,03% των επιτοκίων ταμιευτηρίου.

Τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν πόλο έλξης για τα φυσικά πρόσωπα καθώς οι αφορολόγητες αποδόσεις τους είχαν προσεγγίσει ακόμα και το 4% τους προηγούμενους μήνες της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 9 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων σε κυκλοφορία σήμερα, περίπου τα μισά ή κοντά στα 4 δισ. ευρώ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από αυτά 970 εκατ. ευρώ αποκτήθηκαν από τα νοικοκυριά, μέσω διάθεσης από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες κατά τις ημερομηνίες έκδοσης νέων εντόκων, με το όριο των 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά έκδοση.

Οι υψηλές αφορολόγητες αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, δόθηκαν ως εναλλακτική από το ΥΠΕΘΟ στα νοικοκυριά «κόντρα» στις χαμηλές αποδόσεις ταμιευτηρίου και ενώ το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος ασκούν πιέσεις στις τράπεζες να κλείσουν την ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων χορηγήσεων.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας νέων επιτοκίων καταθέσεων -χορηγήσεων στις 4,99 μονάδες τον Μάιο από 5,44 μονάδες τον Απρίλιο με τις νέες καταθέσεις μιας ημέρας από τα νοικοκυριά να έχουν μέσο επιτόκιο μόλις 0,03% ( αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο).

Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγράφοντας την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, «το διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιο βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος». Μέσω της κλαδικής έρευνας, η Επιτροπή θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει δώσει ξανά τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αγοράζουν παράλληλα με τη δημοπρασία, στην τιμή της δημοπρασίας, έντοκα γραμμάτια αξίας έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Χιλιάδες μικροαποταμιευτές, αγόρασαν έντοκα γραμμάτια αξίας 970 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα χθες (23/7) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της συμφωνίας συγχώνευσης Τράπεζας Αττικής – Παγκρήτιας, ανέδειξε τη δυνατότητα των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις αγοράζοντας αφορολόγητα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.