Ανέλαβε καθήκοντα η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εσθονίας

Ανέλαβε καθήκοντα η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εσθονίας

Είναι σύνθεση συνασπισμού υπό τον Κρίστεν Μίχαλ

Μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, υπό τον Κρίστεν Μίχαλ, ορκίστηκε σήμερα στην Εσθονία, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση της προηγούμενης πρωθυπουργού που έγινε επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κρίστεν Μίχαλ, 39 ετών, μέχρι πρότινος υπουργός για το Κλίμα, θα ηγηθεί κυβέρνησης που αποτελείται όπως και η προηγούμενη από τρία κόμματα, μεταξύ των οποίων το δικό του, εκείνο της Μεταρρύθμισης στο οποίο ανήκε επίσης η προκάτοχός του Κάγια Κάλας, οι σοσιαλδημοκράτες και το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200.

Ο Κρίστεν Μίχαλ είναι πτυχιούχος Νομικής. Προτού γίνει υπουργός για το Κλίμα, ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, στη συνέχεια υπουργός Οικονομίας.

Η νέα κυβέρνηση αυτής της χώρας της Βαλτικής, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας, διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

"Είμαι ευτυχής που πέρασε μόλις μία εβδομάδα ανάμεσα στην παραίτηση της Κάγια Κάλας και τη συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον Κρίστεν Μίχαλ", δήλωσε χθες, Δευτέρα, πρόεδρος Αλάρ Κάρις.

Η Κάλας, ορκισμένη αντίπαλος του Κρεμλίνου, που ήταν επικεφαλής της εσθονικής κυβέρνησης από το 2021, ορίστηκε από τις χώρες μέλη της ΕΕ επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Αναμένει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά της -- η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο.