Συναγερμός στις Αρχές των Χανίων: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε κατοίκους και τουρίστες

Συναγερμός στις Αρχές των Χανίων: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε κατοίκους και τουρίστες

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο», τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 07:01 ώρα Ελλάδος, νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας Χανίων και αναστάτωσε κατοίκους και τουρίστες.

Η μέτρηση είναι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 350 χλμ. Ν των Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 59 χλμ. ΝΔ της Παλαιοχώρας Χανίων.

Καθησυχαστικός ο Χουλιάρας

Μλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι «η δόνηση έγινε 60 χιλιόμετρα από την ακτή, από τα Χανιά, είναι σε υποθαλάσσια περιοχή και το βάθος ξεπερνά τα χιλιόμετρα, χαρακτηρίζεται επιφανειακό, αλλά για αυτούς τους λόγους δε νομίζω να έχουμε ζημιές αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε είναι ισχυρό το μέγεθος και τις τελευταίες μέρες παρακολουθούσαμε μία έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα οπότε εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο, αλλά όπως σας εξήγησα είναι αρκετά μακριά, σε υποθαλάσσια περιοχή, σε ένα σχετικό βάθος οπότε αυτά τα δύο αποσβένουν την ενέργεια.

«Επειδή βρισκόμαστε και σε τουριστική περίοδο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, τα προληπτικά μέτρα προστασίας να τηρούμε και πάνω από όλα όχι πανικός Όπως σας εξήγησα υπήρχε μια μικροσεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες μέρες, ελπίζω να έχει εκδηλωθεί με το 5,3» τόνισε ακόμα ο κ. Χουλιάρας ενώ σημείωσε ότι είναι συνηθισμένο μέγεθος για την περιοχή.