Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 – Ερντογάν από Κατεχόμενα: Όχι σε μια ομοσπονδιακή λύση

Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 – Ερντογάν από Κατεχόμενα: Όχι σε μια ομοσπονδιακή λύση

Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού θα πραγματοποιήσει σήμερα Σάββατο στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 20:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης.

Ο ίδιος θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακο αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974 που πλήγωσαν τον ελληνισμό και μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε απόλυτο συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Τον πρωθυπουργό στην Κύπρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Νωρίτερα, το πρωί στην Αθήνα έλαβε χώρα αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Από την πλευρά του o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί στα Κατεχόμενα της Κύπρου έτοιμος για την μεγάλη φιέστα που έχει ετοιμάσει με πολεμικά πλοία, F-16 και μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

 

Οι δρόμοι στα Κατεχόμενα έχουν γεμίσει με αφίσες του Τούρκου προέδρου τις οποίες συνοδεύουν επιγραφές όπως: «Η Πατρίδα Τουρκία είναι η μόνιμη εγγύηση της ύπαρξης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων».

Ερντογάν: «Μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή»

Όπως μεταδίδει το sigmalive, γεμάτη προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν η ομιλία Ερντογάν στα Κατεχόμενα για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να επαναλαμβάνει τη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είπε: «Πρόσφατα, δυστυχώς, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας προέβη και πάλι σε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπαμε ότι θα είμαστε στο νησί στις 20 του μήνα. Του είπαμε «ελπίζω να μην κάνετε καμιά προκλητική αναφορά και είπε ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο».

«Εν όψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, λαμβάνονται εξαιρετικά ανεύθυνα μέτρα που κινδυνεύουν να απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού» είπε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές. Αγνοώντας τις πραγματικότητες του νησιού, δεν θα φτάσουμε πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή. Δεν ωφελεί κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, να συναντηθούμε, να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη και λύση στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι προς λύση να κρέμεται στον αέρα, σε όλη την ιστορία έχουμε επανειλημμένα αποδείξει τις ευσεβείς προθέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά τον Ερντογάν «η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε την 20η Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Στο Νότο (ελεύθερη Κύπρο), υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου».

«Το όραμα της λύσης των δύο κρατών που παρουσίασε ο πρόεδρος κ. Τατάρ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 είναι πολύτιμο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ισότιμη σε όλους τους τομείς με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό λέμε ότι αν θέλετε λύση, καταγράψτε τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες θα επισκέπτονται και τα δύο κράτη μαζί» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Εξέφρασα προσωπικά αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στην επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στην πλατφόρμα X, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: ««Μέχρι σήμερα, τα κόμματα που ήθελαν ειλικρινά μια λύση, έκαναν θυσίες για αυτό, ρίσκαραν και έδειχναν θέληση και ήταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία».

 

Η Τουρκία ετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου φιέστα, σήμερα καθώς 50 πλοία μαζί με το αεροπλανοφόρο Ανατολού θα βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην περιοχή ενώ θα πετάξουν και F-16.

Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της 50ής επετείου της "Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο", ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφέρεται «στις τρομοκρατικές επιθέσεις της ελληνικής ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΟΚΑ Β και τις μεγάλες σφαγές που σημειώθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων, με την πρόφαση ότι εισέβαλαν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 για να σώσουν τους Τουρκοκυπρίους.»...