«Πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας καταγράφηκε σήμερα Παρασκευή

«Πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας καταγράφηκε σήμερα Παρασκευή

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες που τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς θα διατηρηθούν μέχρι την Δευτέρα 22 Ιουλίου

«Πολύ ισχυρή» ήταν η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμική καταπόνηση καταγράφεται στις περιοχές 165 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές αυτές, σε 106 περιοχές η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ ισχυρή», ενώ σε 15 ήταν «Ακραία». Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.

Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C), ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C - 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C - 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C - 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης, ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.

Σε ότι αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε του 42,1 βαθμούς Κελσίου, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλείας. Η αμέσως μετά μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Κομπότι Άρτας και την Αμφιλοχία με 42 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησαν η Στυλίδα και το Γύθειο με 41,8 βαθμούς Κελσίου, η Ωλένη Ηλείας και η Λάππα Αχαΐας με 41,7 βαθμούς Κελσίου και η Καλαμάτα με 41,4 βαθμούς Κελσίου. Όπως προκύπτει ακόμη, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου σε 217 από τους 519 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~42%) και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 36 (ποσοστό ~7%).

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι την Δευτέρα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ. Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες, όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

2. Το Σάββατο (20-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και πιθανόν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.