Πώς μία ενημέρωση λογισμικού προκάλεσε παγκόσμιο «ψηφιακό μπλακ άουτ» – Παραμένουν κάποια προβλήματα

Πώς μία ενημέρωση λογισμικού προκάλεσε παγκόσμιο «ψηφιακό μπλακ άουτ» – Παραμένουν κάποια προβλήματα

Στέλεχος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberArk σχολίασε ότι η ζημιά από τη σημερινή διακοπή θα είναι δραματική

Μία αποτυχημένη ενημέρωση περιεχομένου των Windows στους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο φέρεται να προκάλεσε σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ, κατάλοιπα του οποίου υπάρχουν ακόμη στο διαδίκτυο.

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε, ότι η αιτία της «μαζικής παράλυσης» έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες του Office 365. Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως, ότι η «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows, να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν «σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων», κατονομάζοντας την Crowdstrike. Ο επικεφαλής της τον πολυεθνικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της σε όλο τον πλανήτη, σε αεροδρόμια και επιχειρήσεις, με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

«Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα, που δεν θα επανέλθουν αυτόματα» πρόσθεσε ο Τζορτζ Κουρτζ, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της». «Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», συμπλήρωσε. Εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στις αερομεταφορές, στη λειτουργία νοσοκομείων και σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο.

Τα λάθη που οδήγησαν στη «μπλε οθόνη»

Η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σε υπολογιστές η «μπλε» οθόνη, που ενημερώνει ότι το σύστημα Windows δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για αποτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού κάνει λόγο η εταιρεία Crowdstrike, διευκρινίζοντας ότι το ελάττωμα εντοπίστηκε σε μια ενημέρωση περιεχομένου των υπολογιστών των Windows.

Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν. Ο Όμερ Γκρόσμαν, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberArk, σχολίασε ότι η ζημιά από τη σημερινή διακοπή θα είναι δραματική, για να προσθέσει, ότι «το σφάλμα οφείλεται σε μια ενημέρωση λογισμικού του προϊόντος EDR της Crowdstrike».