Τι μπορεί να προκάλεσε το παγκόσμιο «ψηφιακό black out» της Microsoft – Ο Δ. Παπαστεργίου εξηγεί πόσο «χτυπήθηκε» η Ελλάδα

Τι μπορεί να προκάλεσε το παγκόσμιο «ψηφιακό black out» της Microsoft –  Ο Δ. Παπαστεργίου εξηγεί πόσο «χτυπήθηκε» η Ελλάδα

Πόσο επηρεάζονται οι απλοί χρήστες των Windows

Προβλήματα σε πολλές χώρες προκαλεί το «ψηφιακό black out». Ωστόσο στην Ελλάδα είναι πολύ μεμονωμένα τα προβλήματα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.Ο

Όπως διευκρίνισε, στη χώρα μας η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα, και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματαΣε ό,τι αφορά τους απλούς χρήστες των Windows, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».

Δεν νομίζω ότι το περιστατικό αυτό έχει σχέση με την επίθεση στο Κτηματολόγιο και για την επίθεση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακολουθείται πρωτόκολλο σταδιακής επαναφοράς του συνόλου του συστήματος, είναι εν εξελίξει η διαδικασία θα έχουμε επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται πως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνο ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα τα οποία όμως υπερβαίνουν με καταφυγή σε … παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ).

 

Παράλληλα, «η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τι προκάλεσε το «βραχυκύκλωμα»

Εντωμεταξύ, ο ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, Νταν Καρντ, δήλωσε στον βρετανικό Guardian ότι οι πολίτες «πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι» ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την παγκόσμια τεχνική βλάβη.

Η μεγάλη βλάβη μπορεί να έχει προκληθεί από ένα «σφάλμα σε μια τακτική ενημέρωση ασφαλείας», ανέφερε επίσης.

«Μοιάζει με σφάλμα σε μια τακτική ενημέρωση ασφαλείας, αντί για οποιαδήποτε μορφή υπερεπίθεσης στον κυβερνοχώρο, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμιες προκλήσεις, και είναι πιθανό να απαιτήσει μεγάλο αριθμό ατόμων να λάβουν διορθωτικά μέτρα.

Οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ομάδες πληροφορικής τους υποστηρίζονται καλά, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο και πολύ αγχωτικό Σαββατοκύριακο για αυτές καθώς βοηθούν τους πελάτες τους», τόνισε.

Δείτε φωτογραφίες από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο στη Ρώμη: