Μετά την 1η Αυγούστου θα οριστεί το ποσό της επιδότησης ρεύματος – Ποια τιμολόγια ευνοούνται

Μετά την 1η Αυγούστου θα οριστεί το ποσό της επιδότησης ρεύματος – Ποια τιμολόγια ευνοούνται

Οι επιδοτήσεις θα αφορούν όλους τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, με μηνιαίο όριο τις 500 KWh

Με τρία μέτρα που περιλαμβάνουν επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές, επαναφορά του τέλους ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για δύο μήνες, αλλά και έκτακτο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απαντά η κυβέρνηση στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται, ότι από τα μέτρα θα επιδοτηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια, κίτρινα και πράσινα, ενώ δεν αφορά τα μπλε, που είναι σταθερά. Πιο αναλυτικά, οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος επιστρέφουν, τουλάχιστον για τον Αύγουστο και θα αφορούν όλους τους οικιακούς καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια, με μηνιαίο όριο τις 500 KWh. Το ποσό της επιδότησης θα οριστεί μετά την 1η Αυγούστου, εικάζεται ωστόσο, ότι θα είναι τέτοιο, ώστε το τελικό κόστος της KWh στο πράσινο τιμολόγιο να είναι στα 15 με 16 λεπτά και 11 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Χωρίς την επιδότηση, η τιμή της KWh -αν διατηρηθούν οι ίδιες εκπτώσεις- κινείται μέχρι στιγμής στα 19 λεπτά, από 13,5 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο.

Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί τα προηγούμενα 2 χρόνια, η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος αυτήν την περίοδο δεν οφείλεται στο κόστος παραγωγής του. Η ευρωπαική τιμή του φυσικού αερίου παραμένει στα 31 με 32 ευρώ, ενώ ακόμα φθηνότερο ρωσικό αέριο έχει κατακλίσει τις βαλκανικές αγορές. Καθώς όμως η τιμή για το ρεύμα ορίζεται χρηματιστηριακά, η αύξηση της ζήτησης τις βραδινές ώρες από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, με τις οποίες η Ελλάδα είναι έμμεσα συνδεδεμένη, ανεβάζει την ωριαία τιμή πώλησης της MWh ακόμα και στα 760 ευρώ. Μέρος αυτών των «ουρανοκατέβατων» κερδών θα φορολογηθεί, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις.

Για τις επιχειρήσεις δεν προβλέπονται επιδοτήσεις. Το κόστος του ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί από 14,2 λεπτά στα 22 λεπτά ανά KWh. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ των προηγούμενων ετών, που συνολικά εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ.