Βασιλιάς Κάρολος: Η κυβέρνηση θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους της

Βασιλιάς Κάρολος: Η κυβέρνηση θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους της

Ο μονάρχης παρουσίασε το πρώτο πρόγραμμα κυβέρνησης Εργατικών εδώ και 15 χρόνια

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θέλει "να επαναπροσδιορίσει" τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τους "ευρωπαίους εταίρους" της, ανακοίνωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ' κατά την "ομιλία του βασιλιά", παρουσιάζοντας τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος εδώ και 15 χρόνια.

"Η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και να εργαστεί για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις και (σχέσεις) επενδύσεων με την ΕΕ", δηλώνει ο πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ στην ομιλία που ανέγνωσε ο βασιλιάς, επαναλαμβάνοντας εξάλλου την "απόλυτη υποστήριξη" της Βρετανίας στην Ουκρανία. Ακόμη, η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών θέλει να καταργήσει τα περίπου 100 μέλη, που έχουν κληρονομικό δικαίωμα σε έδρα στη Βουλή των Λόρδων.

«Θα εισαχθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος, που θα περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων για να καταργηθεί το κληρονομικό δικαίωμα στην κατοχή έδρας και την ψήφο» στην άνω βουλή του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος, παρουσιάζοντας το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ. Η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε ακόμη, ότι θέλει να συστήσει μία νέα δύναμη ασφαλείας που θα διαθέτει "αντιτρομοκρατικές εξουσίες" προκειμένου να καταπολεμήσει το "οργανωμένο έγκλημα" στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

Η σύσταση αυτής της νέας "διοίκησης για την ασφάλεια των συνόρων" αποσκοπεί να "ενισχύσει" τη μάχη κατά των διακινητών, που επέτρεψαν από το 2022 σε σχεδόν 90.000 μετανάστες να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι οι προϋπολογισμοί που θα καταθέτει, θα υποβάλλονται σε "ανεξάρτητη αξιολόγηση", προκειμένου να εγγυηθεί "την οικονομική σταθερότητα" της χώρας.

"Η σταθερότητα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής μου", δεσμεύεται ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. "Κάθε σημαντική αλλαγή σε φόρους και δαπάνες θα υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση", πρόσθεσε. Το φθινόπωρο του 2022 η πρωθυπουργός Λιζ Τρας των Συντηρητικών έσπειρε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές με μειώσεις φόρων που δεν είχαν επαρκή πρόβλεψη για χρηματοδότηση.