Copa America 2024: Η Αργεντινή πρωταθλήτρια Αμερικής

Copa America 2024: Η Αργεντινή πρωταθλήτρια Αμερικής

Ο Λαουτάρο πέτυχε το «χρυσό» γκολ στην παράταση και η «αλμπισελέστε» έγινε η πολυνίκης της ηπείρου

Τρία χρόνια μετά την κατάκτηση του Copa Amerika στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Αργεντινή επικράτησε με 1-0 της Κολομβίας στην παράταση του τελικού του «Hard Rock Stadium» στο Μαϊάμι, διατήρησε τα σκήπτρα κι έγραψε ιστορία.

Με τον Λιονέλ Μέσι να είναι ανήμπορος να βοηθήσει την πατρίδα του, μετά τον τραυματισμό του στο 66′, ο Λαουτάρο Μαρτίνες του έκανε ένα τεράστιο δώρο. Πέτυχε το γκολ της νίκης στο 112′ και έκανε την Αργεντινή πολυνίκη του Copa America. Η «αλμπισελέστε» μετράει πλέον 16 κατακτήσεις, έναντι 15 της Ουρουγουάης. Παράλληλα, ο Μέσι κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο του με την εθνική τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το Copa America 2021, το Finalissima και το Μουντιάλ του Κατάρ.

Η σέντρα ήρθε με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας, κάτι που δεδομένα επηρέασε τους παίκτες. Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας έδωσαν πάτημα σε χιλιάδες Κολομβιανούς να επιχειρήσουν να μπουν στο γήπεδο με ντου, κλέβοντας εισιτήρια ή και προσπαθώντας να περάσουν μέσα από… αεραγωγούς. Εν τέλει το ματς άρχισε περίπου όταν θα έπρεπε να είναι στο 60′. Η Αργεντινή είχε τον έλεγχο του ματς και πήγαινε το ρυθμό εκεί που ήθελε. Πολλές φορές βέβαια, οι Κολομβιανοί εκμεταλλεύονταν καλύτερα τις δικές τους στιγμές κι έφτασαν να έχουν δοκάρι με τον Κόρντομπα στο 7′.

Ο Μέσι απάντησε στο 20′ με ένα σουτ από πλεονεκτική θέση που κόντραρε πάνω στον Άλβαρες πριν το σταματήσει ο Βάργκας. Οι παίκτες του Λορέντζο προσπαθούσαν ανά διαστήματα να βάλουν… δύσκολα στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, είτε ανεβάζοντας την πίεσή τους, είτε σκληραίνοντας το παιχνίδι τους. Τελικά οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0 να είναι το σκορ και όλα να μένουν… ανοιχτά.

Η Κολομβία βγήκε με… φόρα στο δεύτερο μέρος, με τον Αρίας να σπαταλά μοναδική ευκαιρία στο 47′, όταν ένα σουτ του από ευνοϊκή πλάγια θέση πέρασε οριακά άουτ. Η Αργεντινή απάντησε με δύο απειλητικές τελικές του Ντι Μαρία, τις οποίες σταμάτησε ο Βάργκας. Στο τελευταίο μισάωρο όμως όλα άλλαξαν, μιας και ο Μέσι υπέστη υποτροπή στον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε πρόσφατα κι έγινε αναγκαστική αλλαγή. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα ο ρυθμός έπεσε δραματικά. H “αλμπισελέστε” απείλησε στα τελευταία λεπτά με τους Γκονζάλες και Ντι Μαρία, αλλά δεν κατάφερε να βρει δίχτυα και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Η παράταση ξεκίνησε με την Αργεντινή να εμφανίζεται πιο απειλητική. Στο 95′, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές… άγγιξαν το 1-0, αλλά ο Βάργκας μπλόκαρε σταθερά την μπάλα μετά το τελείωμα του Γκονζάλες από τρομερά ευνοϊκή θέση. Οι παίκτες του Σκαλόνι ήταν ανώτεροι, αλλά συνέχισαν να αδυνατούν να το αποτυπώσουν στον πίνακα του σκορ, κάτι που συνεχίστηκε έως το 105′. Τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους της παράτασης, ο Ντι Μαρία έκανε μία σέντρα-σουτ με στόχο τον Λαουτάρο, αλλά ο επιθετικός της Ίντερ δεν πρόλαβε την μπάλα και η τεράστια ευκαιρία χάθηκε. Οι Κολομβιανοί απάντησαν με το τετ α τετ του Μπόρχα στο 110′, όταν ο Λ. Μαρτίνες αλλοίωσε το σουτ του.

Δύο λεπτά αργότερα ήρθε η στιγμή που τόσο πολύ έψαχνε η Αργεντινή. Οι Ντε Πολ και Παρέδες συνεργάστηκαν στον άξονα, η μπάλα κατέληξε στον Λο Σέλσο που τροφοδότησε με μία τρομερή πάσα τον Λαουτάρο κι εκείνος πλάσαρε υποδειγματικά τον Βάργκας για να ανοίξει το σκορ. Στα υπόλοιπα λεπτά οι παίκτες του Σκαλόνι απλώς διαχειρίστηκαν την κατάσταση, κράτησαν το προβάδισμα κι έγραψαν ιστορία, κατακτώντας το Copa America.