Απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ: Πώς έφθασε ο δράστης τόσο κοντά – Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας

Απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ: Πώς έφθασε ο δράστης τόσο κοντά – Ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας

Ο 20χρονος ένοπλος πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ από μια στέγη μόλις 130 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας, ενώ άγνωστα παραμένουν τα κίνητρά του καθώς φέρεται να ανήκε στους Ρεπουμπλικανούς

Δεκάδες είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν τόσο για τα κίνητρα του 20χρονου δράστη, όσο και για τα κενά ασφαλείας στη φύλαξή του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόπειρα δολοφονίας, κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου για τις αμερικανικές εκλογές.

Ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε από τις Αρχές και κατάφερε προηγουμένως να πυροβολήσει κατά ριπάς εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναγνωριστεί ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς. Ο 20χρονος από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια πυροβόλησε τον Ντόναλντ Τραμπ από μια στέγη μόλις 130 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας του. Το πλήθος στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να πέφτει στο έδαφος μετά τους πυροβολισμούς, με τον πανικό να επικρατεί και τους άντρες ασφαλείας του υποψήφιου προέδρου να δημιουργούν μετά τον τρίτο κατά σειρά πυροβολισμό ένα ανθρώπινο τείχος προστασίας γύρω του. «Ο ένοπλος "εξουδετερώθηκε" αμέσως από τη Μυστική Υπηρεσία», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής επικοινωνίας Άντονι Γκουλιέλμι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post, η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της Πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.


Ερωτηματικά για την αποτυχία των μέτρων ασφαλείας

Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας που είναι εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις της ασφάλειας των πολιτικών, ανέφεραν στο Sky News, ότι σημειώθηκε μια «θεμελιώδης αποτυχία ασφαλείας», καθώς ένας ένοπλος κατάφερε να πλησιάσει αρκετά τον Ντόναλντ Τραμπ, για να τον πυροβολήσει σε προεκλογική συγκέντρωση για την προεδρική εκστρατεία.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο 37χρονος Σέιν Τσέσερ που καθόταν ακριβώς πίσω από τον Τραμπ, δήλωσε ότι «ακούστηκε κάτι σαν "ποπ, ποπ, ποπ". Πίστεψα ότι ήταν φάρσα, πυροτεχνήματα. Μετά συνειδητοποίησα την πραγματικότητα πολύ γρήγορα όταν ο πρόεδρος Τραμπ έπεσε κάτω και η Μυστική Υπηρεσία παρενέβη και ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παιδιά που βρίσκονταν κοντά του άρχισαν να φωνάζουν. «Όλοι πανικοβλήθηκαν, ήταν χάος». Ο Τσέσερ, που είχε πάει στο Μπάτλερ για να παρακολουθήσει τον Τραμπ από το Πίτσμπουργκ, εξήγησε ότι η θέα των τρομαγμένων παιδιών γύρω του τον ώθησε να προσευχηθεί. Μόλις ξεκίνησε, τον ακολούθησαν κι άλλοι. «Ήταν μια τόσο δυνατή στιγμή. Πιστεύω ότι προσέφερε ηρεμία σε πολλούς ανθρώπους» πρόσθεσε.

Η 66χρονη Έριν Ότενράιθ δήλωσε, ότι «καθόμουν στη μέση της πρώτης σειράς. Ήμουν ακριβώς μπροστά» από τον Τραμπ τη στιγμή των πυροβολισμών. «Τον κοιτούσα. Μετά άκουσα τους πυροβολισμούς. Νόμισα ότι ήταν για την 4η Ιουλίου», όμως πρόσθεσε ότι, όταν το πλήθος είδε τους πράκτορες να πηδούν στη σκηνή και να περικυκλώνουν τον πρώην πρόεδρο, «καταλάβαμε ότι πρόκειται πραγματικά για πυροβολισμούς».


Ο Μπεν Μέισερ βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας της προεκλογικής συγκέντρωσης, όταν παρατήρησε δύο μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης να αναζητούν κάποιον. Ο 41χρονος άρχισε να ερευνά επίσης την περιοχή. «Είδα έναν τύπο στη στέγη, είπα στον αστυνομικό ότι βρίσκεται εκεί. Πήγε να τον αναζητήσει», πρόσθεσε. Ο Μέισερ δεν ήταν σε θέση να περιγράψει τον άνδρα στη στέγη, αλλά είδε ότι φορούσε ένα γκρι μπλουζάκι.

Ο 57χρονος Τζιμ Μουρ βρισκόταν πίσω από τη σκηνή όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Είδε έναν άνδρα περίπου πέντε σειρές μακριά του να δέχεται πυροβολισμό και να πέφτει στο έδαφος. Μέλη των δυνάμεων της τάξης έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.