Καιρός: Καύσωνας διαρκείας «χτυπά» τη χώρα – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Καιρός: Καύσωνας διαρκείας «χτυπά» τη χώρα – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες

Λίγες νεφώσεις πυκνότερες τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν σήμερα, Παρασκευή 12/7 ηπειρωτικά. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και θα διατηρηθούν με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40 και τοπικά 41, στην Ήπειρο από 22 έως 37-38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 36 βαθμούς.

Η πρόγνωση για σήμερα, Παρασκευή 12/7

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  •  Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  •  Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  •  Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και κατά τόπους έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  •  Καιρός: Αίθριος.
  •  Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  •  Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  •  Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος.
  •  Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  •  Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
  •  Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  •  Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Εφιαλτικές οι προγνώσεις για τις επόμενες ημέρες

Ο νέος καύσωνας που θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ακόμη περίπου 10 ημέρες «χτυπά» την Ελλάδα και ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη ενισχύοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο υδράργυρος τα επόμενα 24ωρα θα ανέβει, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγώντας πως οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να υποχωρήσουν.

«Στην περαιτέρω προοπτική υπάρχει τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου» εξηγεί σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Όπως παράλληλα εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς αναφερόμενος στον καιρό των επόμενων ημερών «διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους».

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά αναλυτικά:

  • Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
  • Στην περαιτέρω προοπτική υπάρχει τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου.
  • Η κατάσταση αυτή θα επανεκτιμηθεί μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο.

 

«Άλλες δέκα μέρες θα φλερτάρουμε με τους 40 βαθμούς»

Δυστυχώς, οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας ακολουθούν για πολλές μέρες ακόμα και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας», αναφέρει στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Είναι κόσμος που υποφέρει πλέον τη νύχτα από την απουσία ανέμου και τις υψηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές όπως είναι η δυτική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και το ανατολικό Αιγαίο» συμπλήρωσε.

Μάλιστα τόνισε ότι «ενδεχομένως σε αυτές τις περιοχές, όταν υπάρχει μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, εκτός από την εξάντληση και την κόπωση, μπορεί να κινδυνεύσει ο ανθρώπινος οργανισμός από θερμοπληξία».

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τις επόμενες ημέρες. Είναι μια ζέστη η οποία θα έχει διάρκεια, πρόκειται για έναν μαραθώνιο ζέστης και για άλλες δέκα μέρες θα «φλερτάρουμε» με τους 40 βαθμούς», είπε ολοκληρώνοντας την πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος.

 

Ο καιρός το Σάββατο 13/7

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά (κυρίως της Ηπείρου) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Κυριακή 14/7

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, και στα βορειοδυτικά ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 2 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου,του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα 15/7

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός την Τρίτη 16/7

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.