Να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν – Το κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών

Να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν – Το κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών

Τι μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός στη Βόρεια Μακεδονία κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Σχεδόν μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αυτή ήταν η 5η των δυο ηγετών σε ένα χρόνο – παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αλλά και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον συνομιλητή του να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε μια περίοδο που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης από τη μαύρη εκείνη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και για τον λόγο αυτό Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.

Συμφωνήθηκε επίσης να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν σε μια επισκόπηση για το πως έχουν εξελιχθεί οι διμερείς σχέσεις μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον περασμένο Μάιο και στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και ανανέωσε το ραντεβού του με τον Ταγίπ Ερντογάν για τον Σεπτέμβριο που θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το κλίμα

Οι δυο ηγέτες δεν συναντήθηκαν στην αίθουσα που είχε κλειστεί για τον σκοπό της συνάντησης αλλά βγήκαν μαζί από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και περπάτησαν μαζί έως εκεί.

Όσοι βρέθηκαν στο χώρο δεν παρέλειψαν πάντως να σχολιάσουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν πιο βαρύς από ότι συνήθως. Μετά το τέλος της συνάντησης των δυο ηγετών στην αίθουσα παρέμειναν για ένα σύντομο τετ α τετ οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν οι οποίοι συνομιλούν τακτικά το τελευταίο διάστημα.

Προειδοποίηση στα Σκόπια

Σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

«Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα. Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά ήταν αποφασισμένη και προετοιμασμένη να κρατήσει αυτή τη στάση καθώς οι προκλήσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας διαδέχονται η μια την άλλη. Μάλιστα, λίγη ώρα νωρίτερα και φτάνοντας για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρθηκε στη χώρα του με τον όρο «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του αλλά αυτή τη φορά σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φόρα.

«Η "Μακεδονία", είπε, «ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με τρόπο και στόχο ώστε να προωθεί τις αξίες. Ως "μακεδονική κυβέρνηση" θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του "μακεδονικού" λαού και των "Μακεδόνων" πολιτών».