Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις 23:00 – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις 23:00 – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Τα ξημερώματα της Πέμπτης θα παρακαθήσει σε δείπνο στον Λευκό Οίκο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά απόψε το βράδυ στην Ουάσιγκτον τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση που κλείστηκε παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμα και των δυο ηγετών και θεωρείται ότι στέλνει μήνυμα καλής θέλησης για συνέχιση του διαλόγου στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν τα θέματα και η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπογραμμίζεται ότι έχει ήδη κλειστεί νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες ειδικά για το Κυπριακό και με το κλίμα να είναι φορτισμένο, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα.

Απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είπε αναχωρώντας για την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η Βόρεια Κύπρος αποτελεί πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών» και ενόψει της συνάντησής του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που εν μέρει βρίσκεται υπό κατοχή. Είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες οι απειλές εναντίον της Κύπρου και το θέμα θα τεθεί στις συζητήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, έχει ως εξής:

Στις 11:30, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου.

Στις 16:00 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις 19:30 θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτουν, στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.