Παρατεταμένη ζέστη από αύριο Τετάρτη σε όλη τη χώρα – Πού αναμένεται να φθάσει τους 42 βαθμούς

Παρατεταμένη ζέστη από αύριο Τετάρτη σε όλη τη χώρα – Πού αναμένεται να φθάσει τους 42 βαθμούς

Η αλλαγή στον καιρό που έρχεται από την Παρασκευή 12 Ιουλίου και θα κάνει την θερμοκρασία να είναι περισσότερο αισθητή

Ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου, με τον καύσωνα να κάνει αισθητή την παρουσία του τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, φθάνοντας κατά τόπους και τους 42 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το Meteo.

Aναλυτικά, αύριο Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας λόγω καύσωνα θα αυξηθούν, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 37-40 και ενδεχομένως τοπικά 41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40, στην Ήπειρο από 23 έως 37-39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 23 έως 38-40 βαθμούς και τοπικά 41-42 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 38-41, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες από 24 έως 33-35 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 24 έως 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-39 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς.

Κολυδάς: Παρατεταμένη ζέστη το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει σε ανάρτησή του, ότι η ζέστη θα διαρκέσει όλο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλιου και μάλιστα όπως φαίνεται, από την Παρασκευή θα σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή. Ειδικότερα, αναφέρει: «Παρατεταμένη ζέστη στη χώρα μας το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Παρότι δεν προβλέπονται ιδιαίτερα ακραίες τιμές, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Ανάσα δροσιάς θα έχουν μόνο οι ανατολικές περιοχές, που επηρεάζονται από το μελτέμι, κυρίως οι Κυκλάδες και η Βόρεια Κρήτη.

Από την Παρασκευή η ζέστη θα είναι περισσότερο αισθητή, καθώς εξασθενεί το μελτέμι σε πολλές ανατολικές περιοχές και περιορίζεται στο Ανατολικό Αιγαίο, τις Ανατολικές Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα».


Η αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασίων στη χώρα

Στα χνάρια του φετινού Ιουνίου θα συνεχίσει ο Ιούλιος, όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων. Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασίων στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Το γράφημα του meteo/ΕΑΑ παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 9 έως 24 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών. Βλέπουμε ότι προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.