Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τους εκβιασμούς δημοτικών υπαλλήλων της Αθήνας σε επιχειρηματίες

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τους εκβιασμούς δημοτικών υπαλλήλων της Αθήνας σε επιχειρηματίες

Τα μέλη της συμμορίας για να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους στις συναντήσεις τους λάμβαναν μέτρα προστασίας

Σε φωτογραφίες έχει αποτυπωθεί η δράση των μελών της συμμορίας που έδιναν ραντεβού σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας με επιχειρηματίες, τους οποίους εκβίαζαν ζητώντας τους χρήματα και σε όσους πλήρωνα παρείχαν ασυλία.

Στα χέρια των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν 14 δημοτικοί αστυνομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθεση εκβιασμού καταστηματαρχών και χρηματισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, οι συλληφθέντες φέρονται να εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αθήνας να τους δίνουν χρήματα προκειμένου να μην πραγματοποιούν ελέγχους και να μην ρίχνουν πρόστιμα για τις παραβάσεις που έβρισκαν. Η ΕΡΤ έφερε στο προσκήνιο φωτογραφίες-ντοκουμέντα.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τους δημοτικούς υπαλλήλους

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία. Αρκετές φορές όμως, οι δοσοληψίες γινόντουσαν μέσα σε τουαλέτες και αυτοκίνητα, τονίστηκε στο Mega.

Η μοιρασιά των χρημάτων ωστόσο, γινόταν σε σπίτι. Συγκεκριμένα, ο εισπράκτορας περνούσε και έπαιρνε τα χρήματα, τα πήγαινε στο σπίτι της ταμία που ήταν η μητέρα του, και παρέμεναν εκεί μέχρι το ηγετικό πρόσωπο της οργάνωσης να δώσει την εντολή να μοιραστούν.