"Η διάταξη είναι τόσο αυστηρή που γίνεται αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη"
Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για τις offshore.
«Γιατί δεν ήταν αυτή η αρχική βούληση», αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας τοποθετούμενος στη Βουλή για την τροπολογία της κυβέρνησης.
«Η ρύθμιση ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Οι τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους. Αν αυτός ήταν ο κυβερνητικός στόχος έχει επιτευχθεί. Ο κάτοχος offshore έχει κερδίσει ακαταδίωκτο. Η διάταξη είναι τόσο αυστηρή που γίνεται αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη. Αυτά τα παίγνια δεν μπορεί να τα δεχτεί κανείς σοβαρός άνθρωπος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Εμείς στα παίγνια δεν συμμετέχουμε», τόνισε και δήλωσε πως δεν συμμετέχει στη συζήτηση.
Όλγα Γεροβασίλη: Αποκαλύφθηκαν
Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...», είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.
Πώς εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική μονομαχία
Με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Ολομέλεια, ένταση και διαξιφισμούς, ξεκίνησε η συζήτηση για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.
Προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής» όπως είπε.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε μπορούσαν να καλύψουν.
«Η αποσαφήνιση του όρου "εξωχώρια εταιρεία", η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχωρια εταιρεία, δε μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της Κοινής Γνώμης».
«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι, είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ' απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου». Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».
«Ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση.