Τι είπαν μπροστά στις κάμερες ο Ρώσος πρόεδρος με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα (της πρώτης μετά από δέκα χρόνια), αν και το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης... τινάχθηκε στον αέρα λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του ρωσικού προεδρικού αεροσκάφους κατά περίπου μιάμιση ώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την άφιξη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα
Αμέσως μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν "πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας κι όλη την Ευρώπη", προσθέτοντας ότι "είναι αυτή η συγκυρία σε συνδυασμό με την μεγάλη εμβέλεια της Ρωσίας που μου επιβάλει να κάνω δύο επισημάνσεις ως προς την επίσκεψη σας εδώ".
Κατά πρώτον, σημείωσε, "η επίσκεψή σας πραγματοποιείται κατά το έτος εορτασμού Ελλάδας-Ρωσίας και θα κορυφωθεί με την επίσκεψη σας στο Άγιον Όρος, στην κοιτίδα και το λίκνο της Ορθοδοξίας. Εκεί μπορεί να φανεί πως οι σημαντικές αρχές της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους λαούς σήμερα". Δεύτερον, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, "θέλω να επισημάνω, όπως είχα κάνει και στη Μόσχα, πώς είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή μας, η στενή σχέση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή". Μόνο με τη συνεργασία, υπογράμμισε, "μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο ζήτημα του πολέμου. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του ISIS και της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας".
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία η Ρωσία έχει βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
Αναφορικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Πούτιν επεσήμανε: "Υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά τον μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς. Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους".
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί “στρατηγική επιλογή” που επιτάσσουν οι ιστορικά ισχυροί πολιτισμικοί και πνευματικοί δεσμοί ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσε πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη στιγμή, που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, καθώς η αβεβαιότητα σταματά και “κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”, γεγονός που όπως σημείωσε μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στα ισχυρά συναισθήματα φιλίας που συνδέουν τον ελληνικό και τον ρωσικό λαό, τα οποία, όπως ανέφερε, “μας επιβάλλουν να ανταποκριθούμε σε αυτά τα συναισθήματα και να προωθήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο”.
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε πως οι συγκυρίες είναι δύσκολες και τα προβλήματα πολλά, όμως σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ υπογράμμισε πως τα καλά συναισθήματα και οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μετασχηματιστούν σε απτά οικονομικά αποτελέσματα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε κατόπιν συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διευρυμένων ελληνικών και ρωσικών αντιπροσωπειών. Ακολούθως υπεγράφησαν οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών ο πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.
Διαβάστε στo news.gr: Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία
Μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων, οι δύο ηγέτες μετέβησαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια του μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, και δεν έκρυψε τον θαυμασμό του ιδιαίτερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
Μπροστά από την εικόνα «Ανάληψη» του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέου Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν την έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστικά και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν, είπε, η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη "μεγάλη χαρά και τιμή" του να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης "ενός μοναδικού αριστουργήματος" της εικόνας του "μεγάλου εικονογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ," ο οποίος άντλησε την έμπνευση για τα έργα του μεταξύ άλλων και από την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο πήρε την τεχνογνωσία και τους τρόπους δημιουργίας αλλά προσέθεσε σε αυτό το λεγόμενο ρωσικό στυλ.
Ο Β. Πούτιν είπε ακόμη ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομα του Αντρέι Ρουμπλιώφ το ήξεραν μόνο οι ειδικοί και πως μόνο στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματα του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. "Σε εμάς διατηρήθηκαν μόνο 5 τέτοιες εικόνες", συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ανάληψη του Χριστού είναι μια από αυτές. Σε αυτό το έργο, είπε, μπορούμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό της τέχνης του Ρουμπλιώφ, την αίσθηση της αρμονίας και της ισορροπίας. Ανέφερε ότι αυτή την εικόνα τη δημιούργησε στις αρχές του 15ου αιώνα κατά την αναστήλωση του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Βλαντίμιρ.
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος την έναρξη του οποίου ανακοίνωσαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα τον Ιανουάριο. "Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τελευταία αξιοσημείωτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος", είπε μεταξύ άλλων.
Με την επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα. Αργότερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στο ξενοδοχείο όπου θα διανυκτερεύσει, στο Καβούρι, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Ελπίζω οι βουλευτές του κόμματός σας να στηρίξουν τις κοινές μας πρωτοβουλίες. Συμφωνήσαμε πολλά πράγματα και είχα μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Ως κυβέρνηση η ΝΔ προώθησε τις ελληνορωσικές σχέσεις”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην ανάγκη επενδύσεων με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας πως το κόμμα του είναι “υπέρμαχος αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Χαιρόμαστε που έστω με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση”.
“Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη Ρωσία. Η χώρα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον που δείχνετε και προσωπικά για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να πάνε πολύ παραπέρα από τον τουρισμό”, υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε και τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ρωσία και στην επίλυση του Κυπριακού.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45).
Διαβάστε στο news.gr: Το πρόγραμμα του Πούτιν στο Άγιο Όρος